Ruotsin Tesla-lakko uhkaa laajeta kaikkiin maan satamiin

Kädenvääntö sähköautovalmistaja Teslan ja Ruotsin ay-liikkeen välillä uhkaa laajeta entisestään. 

Kuljetusalan liitto Transport aikoo ensi viikon perjantaina estää Teslojen tuonnin kaikissa maan satamissa.

Ruotsin autokorjaamotyöntekijöitä edustava IF Metall aloitti lakon yhtiön omissa korjaamoissa lokakuun lopulla. Myöhemmin lakko laajeni koskemaan myös Teslojen korjauksia muissa korjaamoissa.

IF Metall on vaatinut Teslaa allekirjoittamaan työehtosopimuksen. Tesla pysytteli pitkään vaitonaisena, mutta ilmoitti tiistaina uutistoimisto TT:lle, ettei sillä ole mitään aikomusta hyväksyä työehtosopimusta.

– On valitettavaa, että IF Metall on tarttunut näihin toimiin. Tesla noudattaa ruotsalaisia työmarkkinasääntöjä, mutta kuten monet muut yritykset, olemme päättäneet olla solmimatta työehtosopimusta. Tarjoamme jo vastaavia tai parempia sopimuksia kuin niillä työpaikoilla, joilla on työehtosopimukset, emmekä näe mitään syytä solmia muita sopimuksia, Tesla ilmoitti kirjallisessa vastauksessa TT:lle.

IF Metall puolestaan katsoo, että sähköautojätin työntekijöiden palkat, eläke-ehdot ja vakuutukset ovat huonommat kuin alalla keskimäärin. 

Liitto on jo usean vuoden ajan yrittänyt saada Teslan ruotsalaista tytäryhtiötä suostumaan työehtosopimuksen hyväksymiseen.

Siivous loppuu ensi viikolla

Tiistaina puoliltapäivin alkoi kuljetusalan tukilakko neljässä Ruotsin satamassa, joissa kuljetusalan liitto estää Teslojen maahantuonnin Malmön, Trelleborgin, Göteborgin ja Södertäljen satamiin.

Kuljetusalan liiton puheenjohtaja Tommy Wreeth arvioi, että saartoa pyritään kiertämään viemällä Tesloja toisiin satamiin ja kuljettamalla autoja roro-aluksilla.

Wreethin mukaan Transport harkitsee siksi tukilakkojen laajentamista ja selvittää, olisiko tukea saatavissa Norjan ja Tanskan liitoilta.

Lisää tukea on luvassa siivousalan työntekijöitä edustavalta Fastighets-liitolta. Ellei ratkaisua synny sitä ennen, loppuu Teslan tilojen siivoaminen neljässä kohteessa ensi viikon perjantaina.

Tesla-lakon vaikutukset ovat toistaiseksi jääneet vähäisiksi. 

Monilla Teslan korjaamoilla työskennellään lakosta huolimatta. Neuvottelut nyt meneillään olevasta kiistasta eivät ole tuottaneet tulosta, eikä jatkoa niille ole nyt näköpiirissä.

Uusi Tesla Model 3 on esitelty 1:05
Tällainen on uusi Tesla Model 3.

Lue myös:

    Uusimmat