Teslan ruotsalaiset korjaamot menivät lakkoon – tilanne saattaa laajentua

Sähköautovalmistaja Teslan ruotsalaisilla korjaamoilla on alkanut vuorokauden vaihtuessa lakko, jolla metallityöntekijöitä edustava IF Metall vaatii autoyhtiötä solmimaan työehtosopimuksen. 

Tesla on torjunut vaatimuksen ja sanoo, ettei se solmi työehtosopimuksia missään päin maailmaa.

Lakon piirissä on 130 työntekijää seitsemällä paikkakunnalla, mutta lakon kattavuus on jäänyt epävarmaksi, koska kaikki työntekijät eivät ole liiton jäseniä. Tesla on liiton mukaan uhannut hankkia työpaikoille rikkurityövoimaa.

– On täysin ennennäkemätöntä, jos he ottavat rikkurit käyttöön. Silloin ylitetään kaikki rajat. Sellaista nähtiin Ruotsissa 1920- ja 1930-luvuilla, paheksuu IF Metallin sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä.

Säikkälän mukaan rikkurien käyttö johtaisi siihen, että Ruotsin koko ay-liike nousisi Teslaa vastaan.

IF Metall on varoittanut aikovansa laajentaa lakkoaan ensi viikon perjantaina. Tuolloin se koskisi 20:ta korjaamoa ja pysäyttäisi myös uusien Teslojen valmistelun ostajille luovuttamista varten.

Liiton mukaan Teslan työntekijöillä on nyt heikommat työehdot kuin muilla autoalan työntekijöillä. Heiltä puuttuu muun muassa oikeus osa-aikaeläkkeeseen, lisäksi vakuutusehdot ovat heikommat ja vuosittainen työaika on kahdeksan päivää pitempi.

Vastaavia kiistoja on nähty muutaman kerran ennenkin. Vuonna 1995 nähtiin kolmen kuukauden mittaiseksi venynyt lakko, kun leluketju Toys R Us rantautui Ruotsiin eikä aluksi halunnut solmia työehtosopimusta kaupan alan työntekijöitä edustavan liiton kanssa, kirjoittaa teollisuustyöntekijöiden liiton lehti Dagens Arbete.

Lue myös:

    Uusimmat