Tesla-kiista levisi Suomeenkin – AKT ilmoitti tukitoimista Elon Muskia vastaan

AKT lähtee tukemaan Teslan ruotsalaisia työntekijöitä, kertoo liitto tiedotteessaan.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n hallitus kertoo ryhtyvänsä tukitoimiin sähköautofirma Teslan ruotsalaisten työntekijöiden hyväksi. Hallitus päätti asiasta kokouksessaan 7. joulukuuta, kertoo AKT tiedotteessaan. 

Tesla-taistelu leviää siis entisestään, nyt Suomeenkin.

Kuljetusten saarto alkaa 20. joulukuuta satamissa

Teslan Ruotsiin suuntautuvien kuljetusten saarto alkaa satamissa 20. joulukuuta. Käytännössä saarto tarkoittaa sitä, että AKT:n ahtaajat eivät lastaa eivätkä pura Ruotsiin kuljetettavia Tesla-autoja tai niiden komponentteja. 

STT:n mukaan ruotsalainen ammattiliitto IF Metall oli pyytänyt AKT:lta apua. STT kertoo, että Tesla ei ole suostunut IF Metallin vaatimukseen työehtosopimuksen solmimisesta korjaamoidensa työntekijöiden kanssa. Muutamia viikkoja sitten tilanne kärjistyi lakoksi. 

AKT kertoo seuranneensa tarkasti Teslan lakkoa ja sen laajenemista Ruotsissa useiden viikkojen ajan ja tukeneensa alusta lähtien Teslan työntekijöitä ja ammattiliittoja. AKT pitää tärkeänä, että kaikki työntekijät saavat työehtosopimuksen.

– IF Metallilla ja sen ruotsalaisilla työntekijöillä on AKT:n täysi tuki. On olennainen osa pohjoismaista työmarkkinajärjestelmää, että meillä on kattavat työehtosopimukset ja liitot tukevat toisiaan, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo AKT:n tiedotteessa.

AKT:n mukaan Tesla ja Musk vastustavat ammattiliittoja ja ovat järjestelmällisesti kieltäytyneet solmimasta työehtosopimuksia työntekijöilleen missään päin maailmassa. Tesla on AKT:n mukaan kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimuksia myös Ruotsissa. AKT:n mukaan tämä on vastaan kaikkia Ruotsin työmarkkinoiden yleisiä periaatteita.

Pohjoismaisia ammattiliittoja mukana tukitoimissa

Useampi ammattiliitto on Ruotsissa lähtenyt tukemaan lakkoa, samoin pohjoismaiset kuljetusliitot. IF Metall on pyytänyt tukea myös muilta pohjoismaisilta kuljetusliitoilta.

Aiemmin Tanskan kuljetusliitto 3F ja norjalainen Fellesforbundet ovat ilmoittaneensa tukevansa IF Metallia.

Lue myös:

    Uusimmat