Tervetuloa 2010-luvulle – etsintäkuulutettu antautuu poliisille, jos pidätyskuva saa tarpeeksi tykkäyksiä somessa

Etsintäkuulutettu lupaa antautua, jos saa Facebook-tykkäyksiä 1:26
Jose Simms antautuu, jos hänen pidätyskuvansa saa 15 000 Facebook-tykkäystä.

Etsintäkuulutettu mies neuvotteli poliisin kanssa antautuvansa Facebook-tykkäyksien avulla. Asiantuntijan mukaan toimintatapa tekee lain rikkomisesta vitsin.

Connecticutin osavaltion poliisi on etsintäkuuluttanut Jose Simms -nimisen miehen. Simmsistä, 29, on tehty seitsemän pidätysmääräystä ja miestä etsitään, koska hän ei saapunut oikeuskäsittelyyn, kertoo aiheesta uutisoinut brittimedia The Guardian.

Simmsin rikokset liittyvät muun muassa kotirauhan häirintään. Miehen uskotaan olevan New Yorkin osavaltion alueella.

Connecticutin poliisi on saanut etsintäkuulutettuun Simmsiin yhteyden ja neuvotellut tämän kanssa erikoisen sopimuksen, jonka mukaan Simms antautuu poliisille, jos poliisin hänestä julkaisema pidätyskuva kerää tarpeeksi tykkäyksiä.

Torringtonin kaupungin poliisi julkaisi pidätyskuvan Facebookissa kahdesta etsintäkuulutetusta, Jose Simmsistä ja miehestä, jonka nimi on suomensukuiselta kalskahtava Kristopher Waananen.

– Riippumatta siitä, monta tykkäystä tämä postaus kerää, me jatkamme edelleen muitakin keinoja käyttäen sen selvittämistä, missä nämä kaksi etsintäkuulutettua ovat, jotta saamme heidät pidätettyä, poliisin edustaja kommentoi julkaisussa.

– Meiltä on kyselty välillä, onko herra Simms antautunut poliisille jo. Näin ei ole tapahtunut. Päivitämme postausta, kunnes hän antautuu, uusimmassa päivitysversiossa sanotaan.

15 000 tykkäyksen kompromissi

Facebook-postauksessa kerrotaan, että Jose Simms neuvotteli poliisin kanssa aiemmin tällä viikolla ja suostui antautumaan Torringtonin poliisille, jos julkaisemamme kuva hänestä kerää 15 000 tykkäystä.

Poliisin alkuperäinen neuvottelutarjous oli 10 000 tykkäystä ja Simmsin 20 000 tykkäystä. Tykkäysmääräneuvottelussa syntyi siis lopulta 15 000 tykkäyksen kompromissi.

Poliisi pyysi postauksen lukijoita myös ottamaan yhteyttä, jos he tietävät Simmsin olinpaikan.

Asiantuntija Maki Haberfieldin mukaan Simms käyttää sosiaalista mediaa manipuloidakseen sekä uutismedioita että viranomaisia.

Haberfieldin mukaan poliisilla ei ole mitään syytä neuvotella minkäänlaista sopimusta etsintäkuulutetun kanssa varsinkaan Facebook-tykkäysten perusteella.

– Tällainen muuttaa asian vitsiksi. Ihmiset alkavat suhtautua lainrikkomuksiin jonkinlaisena pelinä, asiantuntija kommentoi.


Uutistoimisto sai yhteyden etsintäkuulutettuun

Uutistoimisto AP sai yhteyden Jose Simmsiin Facebookin kautta. Mies kertoo olevansa vakavissaan asian kanssa.

– Halusin vähän kannustaa heitä, sillä he näkevät paljon vaivaa saadakseen minut kiinni, Simms kirjoitti AP:lle.

Simms kertoo uutistoimistolle syytteiden pohjautuvan ongelmiin kotona ja että hän on väsynyt pakoilemaan poliisia.

– Se, että joudut vilkuilemaan olkapääsi yli viiden sekunnin välein, voi olla todella stressaavaa, mies sanoo ja lisää aikovansa pitää sanansa.

Asiantuntija Haberfieldin mukaan Simms saa toiminnallaan paljon huomiota, jota hän haluaakin. 

– Tämä on 100-prosenttista manipulointia. Poliisilta se ei ole myöskään eettistä toimintaa.

Tätä artikkelia kirjoitettaessa Torringtonin poliisin julkaisemasta pidätyskuvasta on tykätty Facebookissa yli 23 000 kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat