Venäjällä huippusuosittu urheilija halusi näyttää totuuden Ukrainan sodasta – näin kekseliääseen tempaukseen suhtauduttiin: "Menetin 10 000 venäläistä seuraajaa"

"Putin tappaa meidän lapsiamme"– yli 200 orpokodin lasta lähti pakomatkalle 2:35
"Putin tappaa meidän lapsiamme" – yli 200 orpokodin lasta lähti pakomatkalle Ukrainassa.

Saksalainen ampumahiihtäjä Erik Lesser tajusi voivansa välittää oman somekanavansa kautta tietoja, joista Venäjän mediassa vaietaan. Reaktiot tempaukselle vaihtelivat.

Ampumahiihdon saksalaiskonkari Erik Lesser on kasvattanut vuosien aikana sosiaalisessa mediassa laajan seuraajakunnan. Kontiolahden vuoden 2015 kisojen tuplamaailmanmestari on suosittu myös Venäjällä, jossa ampumahiihto on kirkkaasti yksi talven suurista tv-lajeista.

Lesser on Venäjällä tunnettu ja suosittu paitsi vuosikausia kestäneestä menestyksekkäästä urastaan myös siitä, kuinka hän taannoin lainasi kuntopyöräänsä venäläiselle ampumahiihtäjälle Eduard Latipoville.

Saksassa koronakaranteenin vuoksi eristyksessä ollut Latipov sai kuntoilulaitteen, ja Lesser puolestaan julkista kiitosta ja hyvää mainetta Venäjällä.

Ukrainan sodan syttymisen jälkeen läntisessä Euroopassa on käynyt aivan viimeisillekin ilmeiseksi, miten erilaista narratiivia venäläinen media maan kansalaisille maailmanlaajuisista tapahtumista rakentaa.

Esimerkiksi tälläkin hetkellä suuri osa ihmisistä Venäjällä uskoo, että maan sotavoimilla on käynnissä "erityisoperaatio" Ukrainassa, jossa tarkoituksena on pelastaa Itä-Ukrainan venäläismieliset kansanmurhalta ja pysäyttää rajanaapurivaltiossa valtaan nousseet natsit.

Yksipuolista kertomusta on vahvistettu Venäjällä tuoreella lailla, jonka myötä "virheellisen tiedon" kertominen Venäjän asevoimista voi johtaa pahimmillaan jopa 15 vuoden vankeustuomioon.

Siispä Lesser päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja alkaa tarjota kattavampaa sisältöä Ukrainan sodan tapahtumista kuvapalvelu Instagramissa, jossa häntä seurasi yli sadan tuhannen muun joukossa jopa 30 000 venäläistä ampumahiihdon ystävää.

Lesser käytti kontaktejaan hyväkseen ja pyysi ukrainalaista ampumahiihtäjää Anastasiya Merkushynaa ottamaan hänen Instagram-tilinsä haltuun.

– Ajattelin, että näyttäisin heille hieman totuutta, enkä vain sitä, mitä he saavat Venäjän medioilta, Lesser kertoi viime viikonloppuna norjalaiselle NRK:lle Kontiolahdella.

Merkushyna on tälläkin hetkellä Ukrainassa, jossa hän keräsi yhteen kuvia ja videoita ystäviltään ja tuttaviltaan näyttääkseen, mitä sodassa tapahtuu heidän näkökulmastaan. Lesserin tilille tehtyjä julkaisuja jakoi lukuisat ampumahiihtokollegat myös muista maista.

Lesser huomasi tempauksen aiheuttaneen välittömiä muutoksia Instagram-seuraajamäärässään, joka on noussut yli 155 000:een.

Kolikon kääntöpuolena oli monta lähtijää juuri "kohdemaasta".

– Menetin 10 000 venäläistä seuraajaa, mutta minulla on heitä yhä 20 000 jäljellä. Toivon, että voin saada taas toisen käyttäjän ottamaan tilini haltuun tällä viikolla, jotta voin näyttää lisää todellisuutta. Sillä ei ole niin väliä, miten moni ihminen Euroopassa näkee sen, vaan se, että venäläiset tekevät niin, Lesser tuumaa.

33-vuotias saksalaisurheilija kertoo saaneensa monenlaista reaktiota Instagram-sivunsa julkaisuista.

– Olen saanut vain 50 tai 60 erittäin rumaa viestiä ja noin 400 rumaa kommenttia, mutta muuten on ollut erittäin hiljaista.

Lesser kertoo myös keskustelleensa hieman venäläisten kanssa. Moni on kertonut pysyvänsä vaiti ja välttelevänsä Kremlin kritisoimista ikävien seurausten pelossa.

– Heidän on pakko olla hiljaa, Lesser kertoo.

NRK:n mukaan Merkushyna on pysynyt toistaiseksi turvassa kotikaupungissaan läntisessä Ukrainassa. Hän kertoo yleisradioyhtiölle tuntemuksistaan Lesserin Instagram-lainan jälkeen.

– Olen väsynyt ja oloni on tyhjä. Joukossa oli monia ikäviä kuvia sodasta ja sain paljon vihaa venäläisiltä. Olen kuitenkin erittäin iloinen, että minulla oli tällainen mahdollisuus jakaa omaa näkökulmaani ja todellista kuvaa ystävilleni, Merkushyna kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat