Vastaamo-epäilty Aleksanteri Kivimäki kirjoitteli netissä juuri ennen kiinni jäämistään – "Perustetaanko jonkinlainen kerho? Etsintäkuulutettujen tukijärjestö?"

1:08
Europol nosti Aleksanteri Kivimäen etsityimpien rikollisten listalleen viime syksynä – tässä hän on.

Vastaamo-tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki osallistui aktiivisesti verkkokeskusteluihin ennen kuin hänet otettiin tänään kiinni Ranskassa. Viimeiset viestit lähetettiin vain joitain päiviä sitten. 

Kivimäki kirjoitteli keskustelupalsta Redditissä omalla nimellään muun muassa luksustuotteista ja itseensä kohdistuneista rikosepäilyistä. 

Edellisen kerran mies jakoi mietteitään viime viikon vaihteessa. Kivimäki kommentoi aloitusta, jossa kirjoittaja kertoi joutuneensa Suomessa etsintäkuulutetuksi asevelvollisuuteen liittyvistä syistä.

– Sama homma. Perustetaanko jonkinlainen kerho? Etsintäkuulutettujen tukijärjestö? Kivimäki vastasi sarkastiseen sävyyn.

Myöhemmin Kivimäki palasi vielä kertomaan omasta kokemuksestaan, jossa hänet pysäytettiin armeijaikäisenä lentokentällä huumeita matkalaukussaan.

– …jäin lentokentällä kiinni kun vaihteeksi lensin Suomeen Schengen-alueen ulkopuolelta. Matkalaukussa oli parikymmentä grammaa kannabista jota en ollut kerennyt poltella lentokentällä lähtömaassa, joten pääsin onneksi vapaaksi 72h kuluessa.

Kivimäki kertoi myös päätyneensä tapahtuneen jälkeen armeijan ruokalaan "full-rickeissä" ja pitäneensä tilannetta hassuna. Kivimäki viitannee tummanpuhuvasta tyylistään tunnetun avant-garde-muotisuunnittelija Rick Owensin vaatteisiin, jotka eivät hintansa puolesta ole tyypillisen parikymppisen valinta. 

– Olihan se aika hassua lampsia armeijan ruokalaan full-rickeissä kun kaikki muut ympäristössä oli univormuissa, muuten aikaa tuli käyttää homeisessa parakissa läppärillä istuen.

Kuparipannuja ja 3D-tulostettuja aseita

Viime kuukausien aikana Kivimäki on osallistunut myös keskusteluun, jossa hämmästellään erilaisten luksustuotteiden hintoja. Kivimäki vastasi viestiin, jossa päiviteltiin tuhat euroa maksavaa kuparikattilaa.

– Tuossa nyt on noin 400e Suomi-lisää, mutta näkyyhän noita ravintoloissa käytössä jatkuvasti. Kuparipannuilla on etunsa vaikka kalliita ovatkin, kestävät myös maailman tappiin, Kivimäki kehui.

Mies oli aktiivinen myös esimerkiksi viestiketjussa, jossa puitiin katujengien nousua ja poliitikkojen esittämiä vastalääkkeitä käsittelevää Ylen uutisartikkelia. Mies jakoi tietämystään muun muassa 3D-tulostetuista aseista ja niiden mahdollisista sarjatuliominaisuuksista.

Keskusteluiden sävy oli yllättävän kevyt siihen nähden, että Kivimäki oli kirjoittelun aikaan etsintäkuulutettuna ja epäiltynä rikoksesta, jota jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kuvaillut "säälimättömän julmaksi" ja vastenmieliseksi. 

Mies kuitenkin avautui verkossa myös itseensä kohdistuvista epäilyistä. Viestit lähetettiin viime lokakuussa:

– En ole tyytyväinen. En usko, että edes poliisi itse uskoo omiin syytöksiinsä, he eivät ole kahden vuoden aikana suostuneet kuulustelemaan minua taikka edes vaivautuneet järjestämään kotietsintää väestörekisteristä löytyvään kotiosoitteeseeni. On täysin uskomatonta, ettei poliisi edes halua tarjota väitetylle epäillylle mahdollisuutta puhua itseään pussiin, Kivimäki kirjoitti.

– Muuttaisin mielelläni väliaikaisesti takaisin Suomeen vastaamaan syytteisiin, mutta minut on jo vangittu salaisessa oikeudenkäynnissä, hän jatkaa.

Kivimäki on kommentoinut rikosepäilyjä samansuuntaisesti myös Twitterissä, missä hän on ottanut kantaa asiaan laajemminkin.

Jäi kiinni Ranskassa – vaikuttivatko viestit?

Kivimäki otettiin kiinni Ranskassa tänään perjantaina. Kiinniotto tapahtui yksityisissä tiloissa. 

Kiinnioton suoritti Ranskan poliisi, sillä miehestä oli tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

KRP ei toistaiseksi paljasta kiinnioton tarkempia yksityiskohtia, aikaa tai paikkaa tutkinnallisista syistä. Vastaamo-jutun tutkinnanjohtaja Marko Leponen ei kommentoi lainkaan myöskään sitä, mikä johdatti poliisin Kivimäen jäljille.

Poliisilla oli kuitenkin jo jonkin aikaa vainu siitä, että mies voisi oleskella Ranskassa. 

Oliko aktiivisella verkkokirjoittelulla osuutta tähän? 

Leposen mukaan mikään yksittäinen verkkoon kirjoitettu viesti tai mihinkään yksittäiseen verkkopalveluun jäänyt jälki ei vaikuttanut asiaan ratkaisevalla tavalla. 

– Kyllä tämä on enemmän sellainen kokonaisvaltainen tiedonhankinnan tulos, hän sanoo.

Leposen kertoman perusteella Kivimäen verkkokäyttäytymisellä on kuitenkin ollut vaikutusta asioiden kulkuun.

– Tokihan kaikella verkkopreesenssillä on roolia, kun henkilö yrittää piiloutua etsintäkuulutuksen vuoksi. Mutta se mikä jokaisen yksittäisen toiminnan merkitys on, sitä on vaikea arvioida. Kokonaisuudella on merkitystä.

Leposen mukaan KRP on tehnyt asiassa laajasti tiedonhankintaa ja käyttänyt apuna erilaisia menetelmiä. Tarkemmin hän ei voi niitä avata.

KRP odottaa nyt, että Kivimäen luovutus Ranskasta Suomeen järjestyy, ja miestä päästään kuulustelemaan raskaista rikoksista epäiltynä. Leponen arvioi, että luovutuksessa voi kestää viikoista kuukausiin.

– Ennakko-odotuksia ei ole. Se mitä tähän mennessä on Ranskan viranomaisten kanssa tehty yhteistyötä, se on ollut ripeää ja hyvää.

Tuhansien tiedot leviteltiin verkkoon

KRP epäilee Kivimäkeä psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta törkeästä tietomurrosta ja törkeän kiristyksen yrityksestä.

Rikosvyyhdissä kymmenien tuhansien psykoterapiassa käyneiden asiakkaiden arkaluontoisimpia potilastietoja ja terapiakertomuksia anastettiin ja vuodettiin Tor-verkkoon syksyllä 2020. Samoihin aikoihin potilailta myös yritettiin kiristää kryptovaluuttamaksuja arkaluontoisten tietojen nojalla.

Kivimäki määrättiin viime syksynä käräjäoikeudessa tutkintavankeuteen poissaolevana, sillä poliisi ei kertomansa mukaan saanut nuorukaista muilla tavoin kuulusteltavaksi Suomeen. 

Kivimäki on itse väittänyt sosiaalisessa mediassa olleensa esitutkinnan aikana aktiivisesti yhteydessä poliisiin ja jopa kertoneensa osoitteensa väestötietovirastoon. Viraston julkisten osoitetietojen perusteella Kivimäki oli kuitenkin ilmoittanut kotiosoitteensa Espooseen. 

MTV Uutiset ei ole tavoittanut Kivimäkeä haastateltavaksi, mutta Kivimäki on kiistänyt itse kaikki rikosepäilyt Twitterissä.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, hän tviittasi aiemmin.

Kivimäen asianajaja on vahvistanut Twitter-tilin aitouden lehdistölle. Osa Kivimäen muista sosiaalisen median tileistä puolestaan löytyy Twitter-tilin tietojen takaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja