Terveellisin tapa syödä perunat: Lyö laudalta valkoisen riisin

Kohuperunan sokkomakutestissä yllättävä lopputulos: Erottaako ylistetyn suomalaisen superpotun oikeasti kaupan halpisperunasta? 3:03
Erottaako ylistetyn suomalaisen superpotun oikeasti kaupan halpisperunasta? Sokkomakutestissä yllättävä tulos – katso video!

Keitetyt perunat ovat tutkijan mukaan terveydelle parempi valinta kuin esimerkiksi valkoinen riisi.

Peruna ei ole terveydellisestä näkökulmasta häävissä maineessa. Tutkimustiedon valossa merkityksellistä on kuitenkin se, missä muodossa pottunsa syö. Perunamuusi ja paistetut perunat kannattaisi vaihtaa keitettyihin pottuihin.

Tämän vahvistaa myös tuore Diabebes Care -lehdessä ilmestynyt australialaistutkimus, joka perustuu yli 54 000 tanskalaisen seurantaan. Runsas kasvisten syöminen oli aineistossa yhteydessä alhaisempaan painoon ja pienempään diabetesriskiin. Kasvikunnan tuotteista perunalla ei kuitenkaan ollut tällaisia suotuisia vaikutuksia.

Syy saattaa löytyä perunoiden valmistustavasta. Peruna itsessään ei sisällä kovinkaan paljoa kaloreita, mutta rasvaan ja kermaan upottamalla sen energiatiheys kasvaa. Ranskalaiset, sipsit sekä perunamuusi kannattaakin jättää satunnaisiin herkutteluhetkiin, sillä niiden runsas nauttiminen lihottaa lisäten diabetesriskiä.

Keitetyistä perunoista sen sijaan saa kuituja ja muita terveellisiä ravintoaineita, joten peruspotut sopivat hyvin arkiruokavalioon.  

– Hiilihydraateista puhutaan kuin ne olisivat jotakin pahaa, vaikka oikeasti kyse on enemmän hiilihydraattien laadusta. Perunat ovat hyvä hiilihydraattien lähde verrattuna esimerkiksi valkoiseen riisiin, tohtorikoulutettava ja tutkimusta tehnyt Pratik Pokharel sanoo Edith Cowan yliopiston tiedotteessa.

Sitäkin tosin kannattaa pohtia, minkä kanssa perunat nauttii. Runsas punaisen lihan syöminen lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen sekä joidenkin syöpien riskiä.

Hauska tapa valmistaa perunoita herkkuhetkiin: Testaa hitiksi nousseet haitariperunat – ohje alla olevalla videolla.

Kesän perunahitti? Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunat 1:26
Näin valmistuvat haitariperunat.

Lue myös:

    Uusimmat