Britannia: Uhka terrori-iskulle on nyt erittäin korkea – suomalaistutkija uskoo, että pieniä terrori-iskuja tapahtunee Euroopassa jatkossakin

Terrorismin tutkija Antti Paronen kertoo miksi Eurooppaan isketään juuri nyt 5:19
Terrorismin tutkija Antti Paronen kertoi MTV Uutisille, miksi Eurooppaan isketään juuri nyt

Uhka terrori-iskulle Britanniassa on nostettu erittäin korkealle tasolle. Maan hallituksen terrorisminvastaisen yksikön päätöksestä kertovat brittilehti the Guardian sekä maan yleisradioyhtiö BBC.

Euroopassa ovat edelleen kaikki syyt olettaa, että etenkin pienimuotoisia terrori-iskuja tapahtuu jatkossakin toisinaan, arvioi terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta STT:lle.

Arviota on päivitettävä, jos iskujen koko alkaa kasvaa tai iskut muuttuvat aiempaa monimutkaisemmiksi.

– Siinä vaiheessa voi viritellä keskustelua, onko jokin asia muuttumassa siinä mielessä, että operatiivista tilaa olisi tarjoutumassa iskujen tekemiselle, Malkki sanoi STT:lle.

Alkuun Itävallan poliisi epäili, että Wienin maanantaisessa iskussa olisi ollut jopa neljä tekijää. Tiistaina iltapäivällä maan sisäministeri Karl Nehammer kuitenkin kertoi, ettei tähän mennessä ollut löytynyt todisteita useammasta kuin yhdestä ampujasta.

Itävallan iskussa kuolleen hyökkääjän on kerrottu ihailleen äärijärjestö Isisiä. Hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan ja liittyä siellä Isisin riveihin. Mies oli tuomittu tämän vuoksi viime vuoden huhtikuussa vankeuteen, mutta hän oli päässyt etuajassa vapaaksi.Tiistai-iltapäivään mennessä Itävallan poliisi oli ottanut kiinni yhteensä 14 ihmistä terrori-iskuun liittyen.

Iskun taustat vielä paljastumatta

Malkki kommentoi tilannetta STT:lle tiistaina ennen kuin Itävallan sisäministerin iltapäiväiset kommentit tulivat julki.

Malkki kertoi seuraavansa tarkkaan, paljastuuko Itävallan iskun taustalta laajempi terroristiverkosto. Tieto auttaisi arvioimaan, onko kyseessä yksittäinen teko vai suuremman verkoston aktivoituminen.

Taustaverkoston paljastuminen ei välttämättä käy nopeasti. Malkki arvioi, että seuraavien päivien ja viikkojen aikana asiasta saataneen lisää tietoa, mutta joskus iskujen tarkat taustat selviävät vasta pitkän ajan kuluttua.

Odottamaton kohde?

Itävaltaa voi pitää hieman odottamattomana kohteena terrori-iskulle, koska maassa ei ole juurikaan tapahtunut iskuja. Malkki kuitenkin huomauttaa, että Itävallassa on ollut suhteellisen vahvoja jihadistisia verkostoja, joiden juuret kulkeutuvat osin 1990-luvun Jugoslavian sotaan.

– Itävallassa on ollut näiden entisen Jugoslavian alueella toimineiden verkostojen tukiverkostoja. Vaikka siellä ei ole tapahtunut iskuja, niin jihadistisilla verkostoilla on ollut vahvaa presenssiä.Lisäksi Malkki sanoo, että Itävallasta on lähtenyt väkilukuun suhteutettuna merkittävä määrä ihmisiä vierastaistelijoiksi Syyriaan ja Irakiin.

Iskut ovat vähentyneet Euroopassa

Suojelupoliisista kerrottiin tiistaina STT:lle, että tällä hetkellä ei nähdä tarvetta muuttaa Suomen uhka-arviota terrorismista. Viime viikolla julkistetussa kansallisen turvallisuuden katsauksessa uhka-arvio pidettiin ennallaan. Neliportaisella asteikolla uhka on tasolla kaksi eli kohonnut.

Viime vuosina Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut ovat olleet huomattavasti pienempiä ja harvemmassa kuin huippuvuosina 2015 ja 2016, jolloin tapahtuivat suuret iskut Pariisissa ja Brysselissä.

Leena Malkki sanoo, että kyseisissä suurissa iskuissa oli operatiivinen kontakti Isisiin, eli iskut olivat selkeästi äärijärjestön suunnittelemia.Tutkijat ovat arvioineet, että Isisin kyky järjestää iskuja Euroopassa on sittemmin heikentynyt, mutta kykyä inspiroida väkivaltaan sillä edelleen on.

Samaan aikaan turvallisuusviranomaiset ovat saaneet kirittyä kiinni aiemman takamatkan äärijärjestöihin, joten iskusuunnitelmien jäljittäminen on Malkin mukaan aiempaa tehokkaampaa.

Lue myös:

    Uusimmat