Terrorin juuria tutkitaan nyt myös Saksassa

Saksan poliisi on Yhdysvaltain tuhoisien iskujen jälkeen työskennellyt tiiviisti yhteistyössä amerikkalaisten kanssa. Ainakin kolme iskuissa kuollutta arabia oli vuosikausia elänyt Saksassa "normaalia elämää ja odottanut vain lopullista käskyä edessä olevasta itsemurhaiskusta".

Uusia ryhmiä tutkitaan nyt eri puolilla Saksaa ja todennäköisesti selvitykset vahvistavat käsityksen, jonka mukaan juuri Saksa on ollut yksi äärimuslimiryhmien tyyssija, jonne on ollut helppo kätkeytyä kolmen miljoonan muslimin joukkoon.

Saksan perustuslakipoliisi arvelee, että ääriryhmissä on ainakin 3000 jäsentä, jotka ovat valmiit uhraamaan henkensä pyhässä sodassa. Joitakin on onnistuttu pidättämään iskujen valmisteluista, mutta uusia, tehokkaita soluja on syntynyt, siitä tiistain tapahtumat ovat karmaiseva esimerkki.

70-luvulla Saksan korttelipoliiseilla oli tapana vierailla kaikkien lähikulmille muuttaneiden uusien asukkaiden kotona - näin haluttiin estää Saksan omien vasemmistoterroristien soluttautuminen.

Nyt vihollinen on ulkoisen olemuksensa perusteella helpompi havaita, mutta avoimen yhteiskunnan voimavarat eivät riitä terroristien paljastamiseen tavallisten siirtolaisten joukosta.

Sisäministeri Otto Shily ehdottaa ääritoimena sormenjälkien pakollista liittämistä esimerkiksi passeihin, jotta niiden kantajien todellinen henkilöllisyys selviää. Myös siirtolaisryhmät ovat tuominneet terrori-iskut jämäkästi, mutta varsinkin muslimit alkavat pelätä turvallisuutensa puolesta.

Erityinen huolenaihe on koko Saksan sisäinen turvallisuus Yhdysvaltain johtaman kostoiskun alettua. Viranomaiset pelkäävät tihutöitä myös Saksan maaperällä, varsinkin jos Saksa joutuu aktiivisesti osallistumaan sotatoimiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat