Mainos

Teollisuustuotanto laski yli 6 prosenttia lokakuussa

Teollisuuden tuotanto laski Tilastokeskuksen tänään julkistamien tietojen mukaan edelleen lokakuussa. Teollisuustuotanto oli lokakuussa 3,1 prosenttia pienempi kuin viime vuoden lokakuussa. Työpäiväkorjattuna tuotanto supistui 6,2 prosenttia.

Tammi-lokakuussa teollisuuden tuotanto kasvoi teollisuustuotannon volyymi-indeksin mukaan enää 0,2 prosenttia. Työpäiväkorjattuna teollisuuden tuotannon määrä jäi alkuvuoden aikana 0,2 prosenttia pienemmäksi kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Koko alkuvuoden kumulatiivinen tuotanto supistui lokakuussa työpäiväkorjattuna ensimmäisen kerran tänä vuonna.

Lokakuun teollisuustuotannon jyrkkä lasku johtui Tilastokeskuksen mukaan osittain teollisuuden viime vuoden lokakuun ennätyksellisen korkeasta tuotannon tasosta. Tehdasteollisuuden tuotantokapasiteetista oli lokakuussa käytössä keskimäärin 86 prosenttia, kun käyttöaste vuotta aiemmin oli lähes 91 prosenttia. Massa- ja paperiteollisuuden käyttöaste oli lokakuussa 86 prosenttia, metalliteollisuuden 91 prosenttia ja kemianteollisuuden 81 prosenttia. Muun tehdasteollisuuden käyttöaste oli 80 prosenttia.

Trendin kääntymisestä nähtävissä merkkejä


Teollisuuden tuotanto kasvoi edellisvuoteen verrattuna viime maaliskuuhun asti ja alkoi laskea huhtikuussa. Koko viime vuonna teollisuuden tuotannon ja viennin vahva kasvu veti Suomen bruttokansantuotteen 5,6 prosentin kasvuun. Teollisuuden tuotanto kasvoi 11,1 prosenttia. Kaikkien aikojen korkein tuotanto saavutettiin viime vuoden lokakuussa, mistä tuotannon trendi kääntyi laskuun.

Teollisuuden lokakuun trendikuvaajan perusteella laskun pohja saattaa olla saavutettu. Metalliteollisuuden ja kemian teollisuuden trendikuvaajat osoittivat nousun merkkejä. Puu- ja paperiteollisuuden trendikuvaaja sen sijaan oli yhä laskussa. Koko teollisuustuotannon trendikuvaaja viittasi orastavaan tuotannon nousuun.

-Trendikehityksen kuoppa on aika iso, mutta nyt näyttää siltä kuin olisi saavutettu pohja ja tuotanto olisi lähtemässä nousuun. Varmasti kehityksestä ei vielä voi kuitenkaan sanoa mitään, arvioi tutkija Kari Rautio Tilastokeskuksesta.

Tuotannon kehitys on Raution mukaan ollut tänä vuonna melko heittelehtivää, mistä syystä ei ole mielekästä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhden kuukauden perusteella. Varmempien arvioiden tekemiseksi joudutaan odottamaan muutamia kuukausia.

Puu ja paperi laskivat eniten


Teollisuuden suurista toimialoista eniten on laskenut puu- ja paperiteollisuus, jonka tuotanto jäi lokakuussa 11,2 prosenttia pienemmäksi kuin vuosi sitten. Tammi-lokakuussa puu- ja paperiteollisuuden tuotanto supistui 6,2 prosenttia. Puutavaran ja puutuotteiden valmistus supistui lokakuussa 7,7 prosenttia ja koko alkuvuonna 5,0 prosenttia.

Sähköteknisten tuotteiden valmistus supistui lokakuussa 3,0 prosenttia, mutta oli vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana vielä 1,3 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Radio-, televisio- ja tietoliikennevälineiden valmistus oli lokakuussa 5,1 prosenttia pienempää kuin vuotta aiemmin.

Metallien jalostus ja metallituotteiden valmistus supistui lokakuussa 2,4 prosenttia, mutta kasvoi vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana 0,4 prosenttia. Kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden tuotanto kasvoi lokakuussa 0,3 prosenttia ja koko alkuvuonna 1,1 prosenttia.

Käyttötarkoituksen mukaan tarkasteltuna investointitavaroiden tuotanto kasvoi tammi-lokakuussa 5,4 prosenttia ja energiatuotteiden tuotanto 6,3 prosenttia. Raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden tuotanto supistui 5,1 prosenttia ja kestokulutustavaroiden tuotanto 2,5 prosenttia. Muiden kulutustavaroiden tuotanto kasvoi 0,7 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.