Teollisuusliiton puheenjohtajan mukaan nykytilanne työmarkkinoilla ei voi jatkua.
Suomen suurimman ammattiliiton Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kritisoi voimakkaasti valtakunnansovittelijan toimiston nykyistä roolia työmarkkinoilla.
Aallon mukaan talven palkkaneuvotteluissa työntekijät joutuivat neuvottelemaan alivoimalla.
– Vastapuolena meillä ei ollut ainoastaan työnantaja, vaan myös hallituksen työelämäheikennykset sekä valtakunnansovittelijan toimisto, jonka rooli on uuden lainsäädännön seurauksena muuttunut puolueettomasta sovittelijasta työnantajalinjaa tukevaksi toimijaksi, Aalto sanoi puheessaan Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa tiistaina.
– Sovittelijalain myötä neuvotteluasetelma on vinoutunut: työnantajalla on nyt kaksi ääntä – meillä vain yksi, Aalto jatkoi.
Aalto korosti, ettei hänen kritiikkinsä kohdistu valtakunnansovittelija Anu Sajavaaraan vaan sovittelijan toimintaa ohjaavaan lainsäädäntöön.
Lue myös: Suomessa tehdään murheellinen ennätys, johon valtakunnansovittelijakin väsyi: "Jaksaminen on koetuksella"
"Sovittelijaa käytetään välineenä"
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen tekemän, vuoden alussa voimaan tulleen lakimuutoksen myötä valtakunnansovittelijan on sovintoehdotuksissaan noudatettava niin sanottua yleistä linjaa.
Aallon mukaan laki on johtanut siihen, että ratkaisuja on aiempaa vaikeampi saada aikaan työnantajien ja työntekijöiden kesken.
– Kuluva työmarkkinakierros on osoittanut, kuinka työnantajapuoli käyttää sovittelijaa välineenä, ei tasapuolisena ratkaisijana, Aalto sanoi.
Aallon mukaan tämä näkyy erityisesti siten, etteivät osapuolet löydä enää neuvottelemalla ratkaisuja edes silloin, kun valtakunnallinen yleinen linja on jo tiedossa. Työnantaja hakee mieluummin ratkaisua sovittelijan kautta, koska se haluaa punnita, saisiko Bulevardilta halvemman sopimuksen.
Hänen mielestään on selvää, ettei nykyinen tilanne voi jatkua. Muuten järjestelmä rapautuu lopullisesti ja menettää merkityksensä.
Yleinen linja liian kallis osalle
Myös palvelualojen ammattiliitto PAM on aiemmin arvostellut sovittelujärjestelmää ja uutta lainsäädäntöä.
Työnantajien puolelta muistutetaan, että niin sanotun yleisen linjan mukaiset palknkorotukset ovat joillekin aloille kalliita. Yleinen linja on nyt ollut noin kahdeksan prosentin palkankorotukset kolmelle vuoden jaksolle jaettuna.
Palkansaajajärjestöt eivät ole puolestaan suostuneet alittamaan tätä yleistä linjaa, joten muutamat neuvottelut ovat olleet todella vaikeita.
Palvelualojen työnantajaliitto Palta on kokenut, että valtakunnansovittelijan toimisto on toiminut hyvin tällä työmarkkinakierroksella.
– Uusi lainsäädäntö on vahvistanut sovittelun toimintaedellytyksiä. Vaikeassa tilanteissa on onnistuttu varsin hyvin, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.
Aarto pitää sovitteluun kohdistettua kritiikkiä valitettavana.
– Pidän todella valitettavana tätä sovittelijatoimeen kohdistettua kritiikkiä. Sovittelijat toimivat vaikeissa olosuhteissa ja eivät tee yksin sopimuksia. Sopimuksiin tarvitaan osapuolia. Ja tänä päivänä osapuolet ovat hankalampia kuin ennen. Eli peräänkuulutan peiliin katsomista. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa, miten sovittelijaprosessi etenee, Aarto toteaa.
Juttua päivitetty kello 14.55. Juttuun lisätty Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton kommentit.