Teollisuus: Kioton sopimus arvioitava uudelleen

Suomen teollisuus vaatii EU:ta harkitsemaan uudelleen ilmastopolitiikkaansa ja Kioton sopimusta.

Teollisuuden ja työnantajain TT kapinoi Kioton ilmastosopimuksen asettamia päästörajoja vastaan. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala pitää Suomen yritysten kilpailutilannetta vaikeana päästörajoitusten voimaan saattamisen jälkeen.

- Valtaosa maailman paperista ja teräksestä valmistetaan maissa, jotka eivät ole mukana päästökaupassa, hän sanoo.

Hänen mukaansa nyt pitäisi selvittää, millainen kansainvälinen ilmastopolitiikka torjuisi ilmastonmuutosta ja palkitsisi samalla päästöjään jo rajoittaneita yrityksiä.

-Ilmastopolitiikan pitäisi tukea Suomen pärjäämistä globaalissa kilpailussa eikä heikentää sitä, Kylä-Harakka-Ruonala painottaa.

TT:n johtaja arvioi, että tuleva päästökauppajärjestelmä pistää Suomen epäedulliseen asemaan myös EU:n sisällä. Kylä-Harakka-Ruonala huomauttaa, että päästökiintiön jakajia eli perusteollisuutta on Suomessa suhteellisesti enemmän kuin muissa EU-maissa. Unioniin keväällä liittyvillä uusilla jäsenmailla on myös päästöoikeuksia yli oman tarpeen.

Suomi kaukana tavoitteesta

Kioton sopimus määrittelee jokaiselle mukana olevalle maalle oman päästökiintiön. Suomen tavoitteena on saavuttaa vuoden 1990 taso. Viimeisten tietojen mukaan viime vuoden hiilidioksidipäästöt ylittivät tämän tason 30 prosentilla.

Ensi vuoden alusta viranomaiset määrittelevät kullekin metsä- ja metalliteollisuuden yritykselle oman päästökiintiön. Kioton sopimus mahdollistaa päästökaupan, jonka puitteissa yritykset voivat tarvittaessa ostaa itselleen lisää päästökiintiöitä.

Suurimpana kompastuskivenä sopimuksen toteutumisessa on tällä hetkellä Venäjä, joka empii yhä ratifioinnin kanssa. Lisäksi Yhdysvallat on jo aiemmin vetäytynyt pois sopimuksesta.

Ilmastopolitiikkaa käsitellään tänään Imatralla TT:n teollisuuspäivässä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.02.2004)

Lue myös:

    Uusimmat