Mainos

Teollisuuden kiinteät investoinnit supistuvat yhä

Teollisuuden kiinteät investoinnit supistuvat teollisuuden ja työnantajien keskusliiton TT:n investointitiedustelun mukaan odotettua enemmän. Investointien lasku merkitsee sitä, että teollisuuden investointiaste jää selvästi alhaisemmaksi kuin viime kymmenvuotiskausina keskimäärin. Tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinnit sen sijaan jatkavat kasvuaan.

Teollisuuden investointiaste laski TT:n tiedustelun mukaan viime vuonna 5,3 prosenttiin. Tänä vuonna teollisuuden kiinteät investoinnit painuvat investointien laskun ja liikevaihdon kasvun vuoksi alle viiteen prosenttiin liikevaihdosta. Tänään julkistetun investointitiedustelun mukaan tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit supistuivat viime vuonna 11 prosenttia. Tänä vuonna investointien ennakoidaan pienenevän kahdeksan prosenttia. Supistuminen on selvästi suurempaa kuin viime syksyn tiedustelussa ennakoitiin.

Tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit olivat viime vuonna noin 20 miljardia markkaa, missä laskua edellisvuodesta oli pari miljardia. Tänä vuonna teollisuuden kiinteät investoinnit jäävät noin 18 miljardiin markkaan. Teollisuuden tutkimus- ja kehitysinvestoinnit jatkavat investointitiedustelun mukaan nopeaa kasvua. Suomessa toimivat teollisuusyritykset käyttivät tutkimukseen ja kehitykseen viime vuonna 8,4 miljardia markkaa eli 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tänä vuonna t&k-investointien ennakoidaan nousevan 10,5 miljardiin markkaan eli vajaan neljänneksen suuremmiksi kuin viime vuonna.

Valtaosa tutkimus- ja kehitysinvestoinneista tehdään TT:n mukaan yhä Suomessa. Ulkomaille suuntautuneet investoinnit ovat kuitenkin kasvaneet voimakkaammin kuin kotimaahan suuntautuneet. Vuonna 1996 kotimaan osuus teollisuuden tutkimusmenoista oli 83 prosenttia ja tänä vuonna sen arvioidaan laskevan 79 prosenttiin. Kiinteät investoinnit kasvoivat TT:n tiedustelun mukaan viime vuonna odotetusti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Metsä- ja elintarviketeollisuutta lukuunottamatta teollisuuden päätoimialojen kiinteät investoinnit lisääntyivät viime vuonna. Paperiteollisuudessa kiinteät investoinnit vähenivät viime vuonna odotettua enemmän. Metsäteollisuuden investoinnit supistuivat viime vuonna 38 prosenttia ja tänä vuonna niiden odotetaan supistuvan 11 prosenttia. Perusmetallissa taas aiemmin suunniteltuja investointihankkeita on lykätty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.