Mainos

Teollisuuden kasvu hidastui viime vuonna

Teollisuustuotannon kasvu hidastui Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna selvästi. Tuotannon arvo nousi vain 3 prosenttia. Henkilöstön määrä kohosi vain vajaan prosentin. Myös investoinnit lisääntyivät edellisvuotista vähemmän. Viime vuonna kasvu oli 8 prosenttia.

Teollisuustuotannon kasvu oli viime vuonna paljolti metalliteollisuuden varassa. Metalliteollisuuden tuotannon arvo nousi 7 prosenttia. Sen sijaan metsäteollisuuden alkuvuoden huono tulos laski sen tuotannon arvoa 10 prosenttia.

Metallin vienti kasvoi, metsäteollisuuden vienti supistui

Teollisuuden kokonaistoimitusten arvo lisääntyi viime vuonna 4 prosenttia ja vientitoimitusten arvo 6 prosenttia. Toimitukset lisääntyivät etenkin viennin ansiosta lähes kaikilla teollisuuden päätoimialoilla, myös kotimaisesta kulutus- ja investointikysynnästä riippuvilla aloilla.
Erityisen voimakkaasti vienti kasvoi sähköteknisessä teollisuudessa, jossa vientitoimitukset lisääntyivät 21 prosenttia. Koko metalliteollisuuden vientitoimitukset kasvoivat 16 prosenttia ja kokonaistoimitukset 11 prosenttia.
Sen sijaan metsäteollisuuden vientitoimitukset supistuivat 10 prosenttia, mikä vaikutti ratkaisevasti koko teollisuuden tuotannon kasvulukuihin.

Teollisuuden työllisyys kasvoi hitaasti

Pitkään jatkunut teollisuuden työvoiman supistuminen kääntyi vuonna 1995 nousuksi, jolloin henkilöstön määrä kasvoi 4 prosenttia. Viime vuonna kasvu jatkui mutta oli vain 0,7 prosenttia.
Teollisuuden palkattu henkilöstö oli 406 000 henkilöä. Henkilöstön määrä kasvoi viime vuonna pääasiassa metalliteollisuudessa, lähes kaikilla muilla teollisuuden päätoimialoilla se väheni.
Eniten teollisuuden työpaikkoja syntyi sähköteknisten tuotteiden valmistukseen sekä koneiden ja laitteiden valmistukseen.
Teollisuuden työvoimasta 42 prosenttia työskenteli viime vuonna metalliteollisuudessa. Vuonna 1990 osuus oli 35 prosenttia.

Rakennusala kasvussa

Rakennusalan toimitusten kokonaisarvo oli viime vuonna 49,3 miljardia markkaa, 13 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tuotannon bruttoarvo kasvoi 22 prosenttia ja oli 38,6 miljardia markkaa. Rakennusalan yritystoiminta työllisti 67 000 henkilöä, 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Alan nettoinvestoinnit käyttöomaisuuteen olivat 2 prosenttia suhteessa kokonaistoimituksiin.

Rakentamisen toimialoista eniten kasvoi viime vuonna maa- ja vesirakentaminen etenkin rautateiden rakentamisen ansiosta. Maanrakennusalan toimitusten kokonaisarvo oli 13 miljardia markkaa, 37 prosenttia edellisvuotta enemmän. Tuotannon bruttoarvo oli 12 miljardia. Alan yritykset työllistivät 14 000 henkilöä. Jalostusarvoa kertyi 4 miljardia.

Talonrakentamisen toimitusten arvo oli viime vuonna 20 miljardia markkaa, mikä oli 10 prosenttia edellisvuotista enemmän. Tuotannon bruttoarvo kasvoi 18 prosenttia ja oli 15 miljardia. Yritykset työllistivät 22 000 henkilöä ja jalostusarvo oli 5 miljardia. Talotekniikan eli LVIS-alan toimitusten kokonaisarvo oli 18 miljardia markkaa, 9 prosenttia enemmän kuin vuonna 1995. Tuotannon bruttoarvo kasvoi 17 prosenttia ja oli 13 miljardia. Henkilöstön määrä oli 30 000 henkilöä, jalostusarvo 7 miljardia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.