Tennistähti Andy Murrayn ura sinettiä vaille paketissa – traaginen tapaus lapsuudessa varjostanut koko elämää

Andy Murrayn, 31, upea tennisura loppuu pian lantiovamman takia. Se on valtava pettymys ja surun aihe, mutta vamma ei sentään uhkaa Murrayn henkeä. Vuoden 1996 maaliskuussa skotlantilaisessa Dunbladen kaupungissa sattui välikohtaus, jossa hänen elämänsä oli lähellä päättyä liian aikaisin. 

Työttömäksi jääneen entisen partionjohtajan Thomas Hamiltonin, 43, elämä oli päätynyt pisteeseen, jossa hän päätti ryhtyä epätoivoiseen tekoon. Motiivit eivät valjenneet täysin koskaan, mutta jälki oli karmeaa. 

Hamiltonilla oli mukanaan neljä asetta ja 743 patruunaa, kun hän käveli kouluun. 

Hamilton oli toiminut poikaryhmän partionjohtajana, mutta hän sai potkut vuonna 1974, koska hänellä epäiltiin olevan seksuaalista kiinnostusta poikia kohtaan. Hamilton ei koskaan sulattanut potkuja, joista hän valitti jopa kuningatar Elisabethille asti. 

Katkeruus kasvoi liian isoksi ja pimeät voimat ottivat vallan. 

Hamiltonin tulituksessa kuoli 16 pikkulasta ja opettaja. Surmansa saaneista lapsista vanhimmat olivat kuusivuotiaita. 

Lopulta Hamilton surmasi itsensä. 

Kahdeksanvuotias Andy Murray piiloutui kaksi vuotta vanhemman isoveljensä Jamien kanssa rehtorin pöydän alle.

Hän pelastui, mutta varjot jatkoivat seuraamista. 

Vaiettu aihe vuosien ajan

Murheet jatkuivat pikku-Andyn elämässä. Kun hän oli 9-vuotias, vanhemmat erosivat. Andy löi pahan olon murskaksi iskemällä mailalla tennispalloa.

Ja hän löi palloa kovaa. 

Murray vaikeni kouluampumisesta vuosikausia, eikä antanut aiheesta haastatteluja. Vuonna 2008 hän mainitsi asian ohimennen elämäkerrassaan.

Vuonna 2008 Murray avasi kunnolla vaiettua aihetta BBC:n dokumentissä, 17 vuoden jälkeen. 

Murray totesi, että tapaus on vaikuttanut häneen syvästi. Samalla hän toivoi, että hänen menestyksensä olisi auttanut kaupungin asukkaita toipumaan tragediasta. 

– Vanhempana aloin tajuta, miten kovasta asiasta oli kyse, Murray sanoi. 

Murray totesi, että kaupunki on toipunut hyvin traagisesta välikohtauksesta. 

– En halunnut pitkään tietää koko jutusta, mutta muutama vuosi sitten aloin tutkia asioita. 

"Testamentti Andyn käsissä"

Andyn äiti Judy kertoi dokumentissä, että Murrayn perhe tunsi murhaajan, ja joskus he olivat jopa tarjonneet hänelle kyydin. 

– Odotin satojen muiden äitien kanssa koulun aitojen ulkopuolella ja yritimme saada selville, oliko lapsemme elossa vai ei, äiti kertasi kauhunhetkiä. 

Isoveli Jamiesta tuli menestynyt nelinpelaaja. Hän sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että kaupungin maine on alkanut palautua negatiivisen julkisuuden jälkeen. 

– Kaupungin testamentti on Andyn käsissä, hän muotoili. 

Kivut liian kovat

Andy Murray kävi 15-vuotiaana Barcelonan leirillä, ja hänestä olisi voinut tulla huippufutari. Murray valitsi tenniksen, jossa hänestä tuli hyvä. Todella hyvä., 

Murray on voittanut kolme Grand Slamia ja olympakultaa. Hän on ollut ATP-listan ykkösenä. 

Tennisura on kuitenkin erittäin lähellä loppua. Pelihaluja olisi, mutta lantion alue on niin huonossa kunnossa, että se estänee uran jatkon. 

Murray kertoi Melbournessa, että hän on menossa uuteen leikkaukseen, mutta tilanne näyttää vaikealta. Kivut ovat kovat. Murray kohtaa Roberto Bautistan Agutin Australian avoimien ensimmäisellä kierroksella. 

Australian turnaus jäänee hänen viimeisekseen, vaikka haaveena oli lopettaa ura Wimbledoniin kotiyleisön edessä. 

– En välttämättä pysty pelaamaan kipujen kanssa neljää tai viittä kuukautta, Murray sanoi.

Siirtyminen siviilielämään

Murray sanoi, että hänen on ajateltava elämää uran jälkeenkin ja omaa terveyttään. Andyllä on kaksi tytärtä, vuonna 2016 syntynyt Sofia ja vuotta myöhemmin maailmaan tullut pikkusisko Edie

Murray ei ole koskaan ollut mikään tenniskenttien ilopilleri, vaan enemmänkin vakava suorittaja. Kun pohtii hetken Murrayn taustaa, se ei ole mikään ihme. 

Kun ura on lopullisesti ohi, Murray voi hengähtää hetkeksi ja rentoutua. 

Tenniksestä hän ei olisi paljon enemmän saada irti. 

Alla torstain pitkä Tulosruutu. 
















Lue myös:

    Uusimmat