Teloitusaineen valmistus loppuu Yhdysvalloissa

Teloituksissa käytettävän lääkeaineen ainoa amerikkalaisvalmistaja lopettaa aineen tuotannon. Lääkeyhtiö Hospira ilmoittaa lopettavansa tiopentaalin valmistuksen, koska se ei halua ainetta käytettävän ihmisten teloittamiseen.

Kuolemantuomituille annettava myrkkyruiske sisältää kolmea lääkeainetta, joista tiopentaali ensin nukuttaa tuomitun. Pankuronibromidi lamauttaa hengityksen ja kaliumkloridi sydämen.

- Tiopentaalia ei ole tarkoitus käyttää niin. Olemme päättäneet, ettemme enää tuo ainetta takaisin markkinoille, kertoo Hospiran tiedottaja.

Teloitukset keskeytyivät

Syksyllä useat Yhdysvaltain osavaltiot lykkäsivät kuolemantuomioiden täytäntöönpanoa, koska tiopentaali loppui Hospiralta. Ainakin kaksi osavaltiota on tiettävästi jo yrittänyt ostaa ainetta brittiläiseltä lääkeyhtiöltä.

Arvostelijoiden mukaan kolmen lääkeaineen yhdistelmä ei aina takaa tuskatonta kuolemaa. Tutkimuksissa on havaittu, että monet tuomitut olivat saaneet riittämättömän määrän tiopentaalia ennen teloitusta. Tämä voi johtaa siihen, että tuomittu kokee täysin tietoisena tuskallisen ja hitaan tukehtumiskuoleman.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat