Mainos

TeliaSoneralta selvitys lankaverkon alasajosta

TeliaSonera lupaa turvata telepalveluiden jatkuvuuden harvaan asutuilla alueilla. Yhtiö antoi tänään viestintäministeri Suvi Lindénille selvityksen haja-asutusalueiden lankapuhelinverkon alasajosta.

TeliaSoneran laajakaistaliiketoiminnan johtajan Juha-Pekka Weckströmin mukaan lankaverkko toimii normaalisti, kunnes asiakkaille on varmistettu vastaavan tasoiset langattomat palvelut.

- Oletamme, että kun täytämme ministeriön ehdot, kaikki asianosaiset ovat tyytyväisiä, sanoo Weckström.

Lindénin mukaan riittävän palvelutason toteutuminen tutkitaan tarkkaan. Ministeriö ottaa asiaan kantaa myöhemmin keväällä.

- Tulemme esittämään vielä tarkentavia kysymyksiä, sillä jokaisen asiakkaan tilanne on omanlaisensa, Lindén sanoo.

Puheaikaa ja alennuksia asiakkaille

Sonera haluaa houkutella asiakkaat luopumaan lankapuhelimista, koska lankaverkon ylläpito on kallista ja asiakkaiden määrä on vähentynyt. Lankaverkon alasajo koskee yli 50 000:ta yhtiön asiakasta ympäri Suomen.

- Sonera investoi uuteen tekniikkaan sen sijaan, että uusittaisiin miljoonilla euroilla satojatuhansia elinkaarensa päässä olevia puhelinpylväitä, Weckström sanoo.

TeliaSonera ei kustanna kokonaan uusia laitteita kenellekään, mutta Weckström luonnehtii hyvityksiä "avokätisiksi". Yhtiö tarjoaa asiakkaille muun muassa alennuksia laitteista ja ilmaista puheaikaa. Sonera osallistuu myös ulkoantennin ja muiden lisälaitteiden kustannuksiin.

Matkapuhelimen hankkija saa esimerkiksi 20 euroa puheaikaa. Vanhasta modeemista saa hyvitystä 35 euroa.

Kotien katveet peittoon

Lankaverkon palvelut mykistyvät aikaisintaan ensi vuonna. Tilalle Sonera tarjoaa tuolloin matkapuhelinverkkoa ja Digitan @450-laajakaistaa. Sonera aikoo aloittaa siirtymän parantamalla matkapuhelinverkkonsa peittoaluetta.

- Kännykän kuuluvuus täytyy varmistaa vakinaisissa asuinpaikoissa ja yrityksissä. Meillä on toistakymmentä miljoonaa investointeihin, joilla näiden paikkojen katvealueet peitetään, Weckström sanoo.

Yhtiön matkapuhelinverkko kattaa Weckströmin mukaan lähes sata prosenttia Suomen väestöstä.

- Näkemyksemme mukaan Suomessa on noin 50 kotitaloutta, joissa ei ole sisätilakuuluvuutta, eikä sitä voi saada ulkoantenneilla. Se edellyttää meiltä tukiaseman rakentamista.

Lindén muistuttaa, että lain mukaan telepalvelut voidaan tarjota millä tekniikalla tahansa. Puhelin voi olla kiinteä tai langaton, mutta sen on toimittava moitteettomasti.

- Meille on tullut paljon kansalaisten huolestuneita yhteydenottoja. Mitään lankaverkkoja ei lähdetä rullaamaan ennen kuin olemme varmoja, että palvelutaso ei heikenny, Lindén lupaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.