TeliaSonera jatkaa taisteluaan Turkin operaattorista

Kansainvälisen kauppakamarin välitystuomioistuimessa käsitellään Cukurovan ja TeliaSoneran välisen osakassopimuksen rikkomista.

TeliaSonera on aloittanut välitystuomioistuinmenettelyn kansainvälisen kauppakamarin välitystuomioistuimessa Wienissä Cukurovan ja TeliaSoneran välisen osakassopimuksen rikkomisesta.

Kyseessä on jo toinen oikeusprosessi turkkilaista osapuolta vastaan sen jälkeen kun TeliaSonera maaliskuussa sopi ostavansa Turkcellin enemmistön itselleen.

Cukurova kieltäytyi toukokuussa yllättäen allekirjoittamasta lopullista kauppasopimusta. Sittemmin se ilmoitti myyvänsä osakkeita venäläiselle Alfa-sijoittajaryhmälle.

TeliaSoneran mukaan Cukurovan ja Alfan välinen sopimus epäsuorasta osakkuudesta Turkcellissa rikkoo TeliaSoneran ja Cukurovan välistä osakassopimusta. Yhtiö vaatii, että Cukurovan epäsuoran omistuksen siirtäminen Turkcellissa laukaisee TeliaSoneran etuosto-oikeuden.

TeliaSonera aloitti jo kesäkuussa välitystuomioistuinmenettelyn Cukurovaa vastaan Genevessä. Tällöin se esitti, että Cukurova on rikkonut sopimusta myydä kyseiset Turkcellin osakkeet TeliaSoneralle.

- Viimeisimmät tapahtumat osoittavat selkeästi, että tarkoituksena on ollut välittömästi myydä epäsuora omistus Turkcellissa kunnioittamatta Cukurovan kanssa tehdyn osakassopimuksen mukaisia TeliaSoneran oikeuksia. On valitettavaa, että joudumme aloittamaan uuden tuomioistuinmenettelyn tämän asian tiimoilta, mutta mielestämme on tärkeätä taistella oikeuksiemme puolesta ja noudattaa asianmukaista kansainvälistä liiketapaa, sanoo toimitusjohtaja Anders Igel.

"Paha sopimusrikomus"

TeliaSonera on huolissaan siitä, kuka pitää valtaa Turkcellissa, jos Cukurova myy osakkeita Alfalle. Kyse on hallituspaikoista. Toimitusjohtaja Igelin mielestä on selvää, että kyseessä on paha sopimusrikkomus.

Turkcellin takana on holding-yhtiö, jossa niin TeliaSonera kuin Cukurova-ryhmäkin ovat pääomistajia.

- Jos toinen haluaa myydä, niin toisella on etuosto-oikeus. Myynti Alfalle rikkoo sovittua, Igel toteaa.

TeliaSoneran mukaan välimiesoikeuskäsittely kestänee Wienissä vajaasta vuodesta puoleentoista vuoteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat