Telian työntekijä loi luvatta vahvoja tunnistautumisia asiakkaiden tiedoilla kieroillakseen rahaa pelaamiseen

Teleoperaattori Telialla työskennellyt 38-vuotias mies varasti työnantajaltaan luottamuksellisia asiakastietoja. Kähveltämillään henkilötiedoilla mies loi luvatta mobiilivarmenteita ja haki lainoja kymmenientuhansien eurojen arvosta.

Tekoaikaan touko-kesäkuussa 2020 mies työskenteli Teliassa myyntiedustajana Espoossa. Työssään hän pääsi käsiksi teleoperaattorin asiakkaiden luottamuksellisiina asiakastietoihin ja mobiilivarmenteisiin.

Oikeudessa mies kertoi kärsineensä vaikeasta peliriippuvuudesta.

Akuutissa rahantarpeessa mies oli päättänyt kokeilla, onnistuisiko hänen luoda Telian asiakkaan henkilötiedoilla mobiilivarmenne ja saada sitä kautta haettua lainaa heidän nimissä. Koska tämä oli onnistunut, mies kertoi jatkaneensa toimintaansa eri henkilöiden tiedoilla.

Luvattomasti luomillaan mobiilivarmenteilla mies pääsi lisäksi henkilöiden Bank Norwegianin luottotileille käyttämään tililuottoa luvatta.

Mobiilivarmenne on matkapuhelinoperaattoreiden tarjoama palvelu, jota voidaan käyttää niin kutsuttuun vahvaan tunnistautumiseen esimerkiksi pankeissa ja viranomaispalveluissa. Vahva tunnistautuminen edellyttää, että teleoperaattori on kytkenyt käyttäjän SIM-kortille kyseisen ominaisuuden.

Käytännössä kyse on SIM-korttiin asennetusta sähköisestä henkilötodistuksesta, jonka käyttöä teleoperaattorit mainostavat turvalliseksi.

Lainoja reilut 36 000 euroa

Mies varasti työnantajaltaan yhteensä kuuden henkilön asiakastiedot. Varastamillaan tiedoilla mies haki lainoja, korttiluottoja ja pääsi henkilöiden luottotileille.

Mies nosti yksityishenkilön nimissä lukuisia lainoja yhteensä reilut 36 000 euroa. Pienimmät lainat olivat 100 euroa ja suurimmat 4 000 euroa.

Mies jäi kiinni, kun osalle uhreista soitettiin pankista ja kerrottiin heidän nimiinsä otetuista lainoista. Asia eteni tämän jälkeen poliisille.

Oikeudessa mies katui tekojaan.

Oikeudessa hän kiisti, että hänen tarkoituksensa olisi ollut vahingoittaa uhrejaan. Hän kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli voittaa rahapeleissä ja maksaa kaikki luvattomasti ottamansa lainat kokonaisuudessaan takaisin.

Näin hän oli myös yrittänyt tehdä ja maksellut eri henkilöiden nimiin ottamiaan lainoja 130–1000 euroon takaisin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus piti miehen kertomusta tältä osin uskottavana. Mies esitti oikeudessa myös kirjallista todistelua peliriippuvuudestaan, sitoutumisestaan peliriippuvuuteen liittyvään kuntoutukseen ja kouluttautumisestaan uuteen ammattiin.

Oikeus piti suunnitelmallisena

Oikeus katsoi, että mies käytti luvatta työnantajansa luottamuksellisia järjestelmiä, joihin yksityishenkilöt olivat asiakkaan roolissa antaneet luottavaisesti henkilötietonsa.

– Tällainen teko on omiaan aiheuttamaan epäluottamusta myös teleoperaattoreihin ja niiden työntekijöihin. Tekoa on näihin seikkoihin nähden pidettävä laajemminkin arvioituna vahingollisena, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus katsoi, ettei miehen asema yrityksessä ollut kuitenkaan "erityisen luottamuksellinen". Oikeus piti miehen tekoa kuitenkin suunnitelmallisena.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että 38-vuotias mies syyllistyi törkeään petokseen, kolmeen perusmuotoiseen petokseen ja yhteen maksuvälinepetokseen. Oikeus määräsi miehelle rangaistukseksi puoli vuotta ehdollista vankeutta.

Lisäksi mies joutuu maksamaan kähveltämänsä rahat takaisin.

MTV Oy on osa jutussa mainittua Telia-konsernia.

Lue myös:

    Uusimmat