Elokuvantekijä huijasi ilmaistyövoimaa ja maalaili miljoonatuottoja – puliveivarilla oli budjetista satojentuhansien sijaan koossa vain pari tonnia

Huijarit iskevät jopa viattomien nettipelien maailmassa – näin rakkaushuijari lähestyi suomalaismiestä Scrabble-sanapelissä 6:30
Huijarit iskevät jopa viattomien nettipelien maailmassa – näin rakkaushuijari lähestyi suomalaismiestä Scrabble-sanapelissä.

Tamperelaismies maalaili itseään suureksi elokuvantekijäksi ja onnistui huiputtamaan työntekijöitä käyttöönsä ilmaiseksi. Oikeus katsoi miehen puheet törkeäksi petokseksi.

Tapahtumat ajoittuvat keväälle 2020, kun mies lähestyi tuttua yrittäjää ja kertoi tälle elokuvaprojektistaan. Miehen mukaan elokuvan budjetti oli 1,8 miljoonaa euroa.

Mies kertoi yrittäjälle hankkineensa elokuvan rahoituksesta reilun kolmasosan eli 35 prosenttia. Miehen mukaan kaksi kiinalaista sijoittajaa oli innostunut projektista ja luvannut rahoittaa elokuvaa 200 000 euron summilla.

Tuttu yrittäjä johti perustamaansa vuokratyöfirmaa ja mies kaipasi työntekijöitä elokuvaansa. Mies korosti yrittäjälle, ettei tällä olisi riskiä antaa hänen käyttöönsä työntekijöitä, koska kiinalaisten tekemät sijoitukset olivat isommat kuin vuokratyöntekijöiden palkkakustannukset.

Yrittäjä oli tuntenut miehen useamman vuoden ajan ja luotti tämän puheisiin. Yrittäjä antoi neljä työntekijää miehen elokuvanprojektiin.

Maksamattomia palkkoja yli 30 000

Elokuvantekijä otti ensimmäiset työntekijät käyttöönsä helmikuun 2020 alussa. Yrittäjä maksoi työntekijöiden palkat ja elokuvantekijän piti maksaa palkat yrittäjälle.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Projektin aikana mies kertoi työntekijöille, että elokuvahanke voisi tuottaa useita miljoonia euroja.

Kiinalaisten sijoitusten piti riittää työntekijöiden palkkaan vuodesta puoleentoista vuoteen.

Neljä työntekijää ehti työskennellä elokuvantekijällä jokainen keskimäärin kahden kuukauden ajan. Maksamattomia palkkakuluja kertyi tähän mennessä 33 500 euroa.

Mies esitti yrittäjälle kaikenlaisia selityksiä, kuten ettei rahoja saatu siirrettyä ulkomailta suomalaiselle tilille. Yrittäjä vihelsi kuitenkin pelin poikki ja veti työntekijänsä takaisin.

Myöhemmin hänelle selvisi, ettei mitään rahoja ollut käytännössä olemassa. Satojen tuhansien sijoitusten sijaan mies oli onnistunut hankkimaan 1,8 miljoonan euron projektiinsa 2 000 euron rahoituksen.

Ehdollista vankeutta

Oikeudessa 49-vuotias mies kiisti rikoksen. Hän vetosi koronapandemiaan ja sanoi, että rahottajat olivat vetäytyneet projektista hänestä riippumattomista syistä.

Mies väitti kertoneensa yrittäjälle rehellisesti elokuvan budjettitilanteesta esimerkiksi sen, että rahoituksia oli luvattu mutta rahaa hänellä oli pankkitilillä vain joitakin tuhansia.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, että todistusaineisto tuki yrittäjän kertomusta tapahtumista. Oikeus tuomitsi 49-vuotiaan miehen törkeästä petoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan yrittäjälle takaisin työntekijöiden palkat korkoineen.

Mies valitti ratkaisusta Turun hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden ratkaisun voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat