Kelan asiakkaiden henkilötietoja saattanut päätyä ulkopuolisten kynsiin Vantaalla – 180 asiakkaan tiedot vaarassa

Arviolta 180 asiakkaan asiakirjat jäivät rakennukseen Vantaalla, kun Kelan palvelupiste muutti sieltä pois.

Kelan asiakkaiden henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja jäi viime vuoden lopulla Vantaan Tikkurilassa sijaitsevaan rakennukseen, Kela tiedotti keskiviikkona.

Tämänhetkisen arvion mukaan noin 180 Kelan asiakkaan asiakirjat jäivät rakennukseen, kun Kelan palvelupiste muutti sieltä pois.

Henkilötietoja on saattanut päätyä ulkopuolisten käsiin, sillä rakennuksessa on käynyt joitakin ihmisiä uuden omistajan luvalla. Sisätiloihin on myös murtautunut ulkopuolisia henkilöitä.

Rakennuksessa käyneet ovat voineet nähdä asiakirjoja.

– Asiakirjoja ei ole huomattu muuton jälkeen tehdyissä tarkastuksissa. On tapahtunut inhimillinen virhe. Otamme tilanteen erittäin vakavasti. Selvitämme tapahtuneen perinpohjaisesti, jottei vastaavaa jatkossa tapahdu, kertoo Kelan yhteisten palveluiden johtaja Jukka Helin tiedotteessa.

Kela kertoo saaneensa heinäkuun lopulla tiedon rakennukseen jääneistä asiakirjoista. Tämän jälkeen asiakirjat on haettu turvaan.

Asiakirjat olivat yhdessä laatikossa

Kela on tehnyt tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoituksen tietosuojapoikkeamasta. Kela kertoo lähettävänsä henkilökohtaisen kirjeen asiakkaille, joiden asiakirjoja rakennuksessa on ollut.

Kela kertoo tiedottavansa tapahtuneesta myöhemmin lisää. Helin kertoi STT:lle keskiviikkona, että riskiarvio tapahtuneesta on vielä kesken. Helinin mukaan rakennukseen jäi yksi laatikko, jossa asiakirjat olivat. Laatikon asiakirjat ovat Helinin mukaan vuodelta 2017.

– Hyvin suurella todennäköisyydellä ole mitään muuta jäänyt rakennukseen kuin tämä yksi laatikko, Helin kertoi.

Rakennus erittäin huonossa kunnossa

STT:n tietojen mukaan Kelan entinen rakennus Tikkurilassa on erittäin ränsistyneessä kunnossa. Puoli vuotta tyhjillään ollut rakennukseen on kohdistettu runsaasti ilkivaltaa. Seiniä on töhritty ja ikkunoita rikottu.

Kelan yhteisten palveluiden johtaja Jukka Helin kertoo olevansa tietoinen rakennuksen huonosta kunnosta median uutisoinnin kautta. Murtautumisista ilmoitti Kelan työntekijä, joka haki sinne jääneet asiakirjat pois noin viikko sitten.

Kiinteistön nykyinen omistaja on rakennusalan yritys Bont. Bontin toimitusjohtaja Jari Pölönen kertoo STT:lle olevansa myös tietoinen ilkivallasta. Hänen mukaansa kiinteistöhuolto on käynyt suojaamassa sisäänkäynnit rakennukseen asianmukaisesti, kun tietoja murtautumisista on tullut. Pölösen mukaan rakennuksen naapurissa asuva ihminen oli kertonut, että rakennuksen ympäristössä pyörii ihmisiä myös päiväsaikaan.

Juttua päivitetty 2.8.2023 klo 14:45 ja 17:32 tuoreilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat