Mainos

Telia-Telenor sopivat yhdistymisestä

Sopimus Ruotsin ja Norjan valtiollisten teleyhtiöiden Telian ja Telenorin fuusiosta allekirjoitettiin viimein varhain aamulla läpi yön jatkuneiden neuvottelujen jälkeen. Yhtiöiden yhdistyessä syntyy pohjoismaiden suurin telejätti, jonka liikevaihto nousee noin 55 miljardiin markkaan.

Sopimus piti alun perin sinetöidä jo eilen, mutta Norjan edustajat peruuttivat yllättäen saapumisensa allekirjoitustilaisuuteen Tukholmaan. Myöhemmin he kuitenkin matkustivat Tukholmaan lisäneuvotteluja varten.

Yksi yön aikana ratkaistuista avainkysymyksistä oli Telian toimitusjohtajan Jan-Åke Karkin asema uuden yhtiön johdossa. Karkista tulee yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Norjalaiset epäilivät tehtävän olevan päätoiminen, mikä olisi heikentänyt uuden yhtiön pääjohtajaksi nousevan Telenorin johtajan Tormod Hermansenin vaikutusvaltaa.

Ruotsin elinkeinoministerin Björn Rosengrenin mukaan päätoimisesta hallituksen puheenjohtajuudesta ei kuitenkaan ole ollut kyse missään vaiheessa, vaan Kark tulee hallituksen johtamisen ohella toimimaan ison osan työaikaansa yhtiön johdon neuvonantajana.

Osapuolet sopivat yöllä myös uuden yhtiön arvostusperiaatteista, joista on Norjassa ja Ruotsissa erilaiset käytännöt. Lisäksi sovittiin, että molempien maiden ammattiliitot saavat kaksi edustajaa yhtiön hallitukseen. Fuusiosopimuksen allekirjoittivat Rosengren ja Norjan liikenneministeri Dag Jostein Fjaervoll.

Telia ja Telenor päättivät fuusiostaan alun perin jo alkuvuodesta, mutta hanke on edennyt takkuisesti. EU:n komissio antoi hyväksyntänsä fuusiolle viime viikolla sen jälkeen kun yhtiöt suostuivat luopumaan merkittävästä määrästä päällekkäisiä toimintoja, mm. mm. kaapelitelevisioverkoista.

Uusi yhtiö on määrä osin yksityistää ensi vuonna. Pörssilistaus tapahtuu näillä näkymin huhtikuussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.