Mainos

Televisiolähetyksen digitalisointi eteni Tukholmaan

Tukholman jälkeen Ruotsin digiprojektissa jäljellä on vielä viisi etappia. Kokonaisuudessaan Ruotsi on digiverkossa ensi vuoden alkuun mennessä.

Ruotsin televisiolähetysten digitalisointi on edennyt tänään Tukholman seudulle. Analoginen maalähetysverkko suljettiin aamupäivällä ja illalla tv-lähetykset jatkuivat digitaalisina. Ruutu pimeni silti vain harvassa taloudessa. Suurin osa Tukholman seudun talouksista on liitetty kaapeli-tv-verkkoihin, jotka lähettävät yhä myös analogisesti.

- Sammutimme analogisen maalähetysverkon hieman ennen kymmentä aamupäivällä. Iltakuuden jälkeen ihmiset voivat ryhtyä ohjelmoimaan digitaalisia lähetyksiä paikoilleen vastaanottimiinsa, tv-lähetysten jakelusta vastaavan Teracom-yhtiön Mårten Tiger kertoi.

Teracomin kampanjabussi on viime viikot kierrellyt Tukholman seudulla informoimassa digi-tv-aikaan siirtymisestä.

Kaapeliyhtiöt lähettävät yhä analogisesti

TV-ruutu pimeni tänään kuitenkin harvassa tukholmalaistaloudessa, koska 90 prosenttia talouksista katselee televisiota kaapeli-tv-liittymän kautta. Kaapeliyhtiöt lähettävät edelleen analogisesti ja ihmiset tarvitsevat digisovittimen vain, jos haluavat perustarjontaa laajemman katseluvaihtoehdon.

- Kaapeli-tv-yhtiöt lähettävät rinnakkain sekä analogisesti että digitaalisesti eikä katselijoiden tarvitse tehdä mitään, Stina Sandell Ruotsin valtion digitaalilautakunnasta sanoi.

- Kaapeliyhtiöt voivat jatkaa analogisia lähetyksiä vuosiakin. Tähän mennessä vasta yksi yhtiö on päättänyt siirtyä kokonaan digitaalisiin lähetyksiin, mutta suurin yhtiö Com Hem jatkaa myös analogisia lähetyksiä, Sandell vahvisti.

TV Finland pääsi laajempaan jakeluun

Digitaalisten tv-lähetysten tuomat uudet palvelut ja lukuisat tv-kanavat ovat saaneet ihmiset hankkimaan digisovittimia. Widegrenin tv-liikkeessä Tukholman Flemingsgatanilla kauppaa on tehty vilkkaasti.

- Olemme viime kuukausina myyneet kymmenen digisovitinta viikossa. Samalla ihmiset ovat vaihtaneet televisioitaan ja suosikkimalli on 32 tuuman taulutelkkari, myyjä Conny Ogefur kertoi.

Ruotsissa digi-tv-aikaan siirtyminen alkoi Gotlannista, jossa vanha analoginen maalähetysverkko suljettiin syksyllä 2005. Digitalisoinnin neljäs vaihe koskee Tukholman seutu ja jäljellä on vielä viisi etappia. Koko Ruotsissa analoginen maalähetysverkko on suljettu helmikuun alkuun 2008 mennessä.

Maaverkon digitalisoinnin johdosta Suomen televisioyhtiöiden ohjelmia Ruotsissa välittävä TV Finland pääsi tänään laajempaan jakeluun. TV Finland näkyy Tukholman seudun lisäksi nyt myös Eskilstunassa, Uppsalassa ja Västeråsissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.