Mainos

Tel Avivin bussi-isku kiristää Lähi-idän tilannetta

Israel on odotetusti tuominnut aamuisen bussivälikohtauksen Tel Avivissa, joka johti ainakin kahdeksan ihmisen kuolemaan. Palestiinalaismiehen ajama bussi osui väkijoukkoon, jossa oli israelilaisia siviilejä ja sotilaita.

Tarkastuspiste Isrelissa

Palestiinalaisen bussinkuljettajan uskotaan ajaneen tahallaan päin väkijoukkoa. Bussi ajoi ihmisten päälle lähellä Tel Avivia, ja ainakin kahdeksan allejäänyttä sai surmansa. Bussipysäkillä oli sekä Israelin sotilaita että siviilejä. Parikymmentä ihmistä loukkaantui, ja ainakin kahden tila on vielä kriittinen.

Bussi ajoi päin sekä siviilien että sotilaiden käyttämää pysäkkiä lähellä Holonin kaupunkia. Uhreista seitsemän oli Israelin armeijan sotilaita, jotka odottivat kyytiä tukikohtiinsa. Silminnäkijöiden mukaan kuljettaja laski ensin kyydissä olleet matkustajat pois, teki sitten u-käännöksen ja ajoi päin pysäkillä olleita ihmisiä.

Poliisi ajoi paikalta paennutta linja-autoa takaa, kunnes se törmäsi toiseen ajoneuvoon ja kuljettaja saatiin kiinni. Kuljettaja haavoittui vakavasti poliisien ampumista luodeista. Israel pitää tapausta terrori-iskuna ja uhkaa kostaa tapahtuneen. Palestiinalaisten mukaan kyseessä oli yksittäisen miehen epätoivoinen teko.

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin mukaan tänään tehdyn bussi-iskun syy on "Israelin sotilastoiminnan laajentuminen". -Meneillään on Israelin sotilaallisen toiminnan laajentaminen, joka vaikuttaa suoraan palestiinalaisten tuntoihin, kuvaili Arafat toimittajille Ammanissa.

Tunnelma kiristyy


Kyseessä oli verisin Israelin rajojen sisäpuolella tapahtunut isku sen jälkeen kun palestiinalaiset aloittivat uuden kansannousun, intifadan, viime syyskuussa. Israelin uusi pääministeri Ariel Sharon kutsui tekoa "hyvin vakavaksi hyökkäykseksi" ja vannoi käyttävänsä "kaikki tarpeelliset keinot" turvallisuuden varmistamiseksi.

Myös väistyvä pääministeri Ehud Barak tuomitsi iskun kutsuen sitä "iljettäväksi rikokseksi" ja vakuutti, että iskun tehneet saatetaan vastuuseen. Hän myös vetosi kansainväliseen yhteisöön, jotta se painostaisi palestiinalaisten johtoa lopettamaan väkivaltaisuudet. Barak määräsi, että palestiinalaisalueiden saartoa tiukennetaan entisestään tapahtuneen vuoksi. Gazan kansainvälinen lentokenttä suljettiin jo aiemmin yltyneiden väkivaltaisuuksien vuoksi, kertoi Israelin armeijan edustaja.

Yhdysvaltain presidentti George Bush vaatii Lähi-idän verenvuodatuksen lopettamista. Bush tuomitsi Tel Avivin bussi-iskun, jossa kuoli useita israelilaisia. Bush kertoi tähdentäneensä Israelin eroavalle pääministerille Ehud Barakille, että viimeksi kuluneen viikon aikana kiihtynyt väkivallan kierre on pysäytettävä. Bush lupasi yhteistyötä kaikkien osapuolten kanssa rauhan palauttamiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.