Tekoäly ryhtyy lukemaan Radio Novan uutiset – kuuntele uusien "juontajien" äänet

Tekoäly alkoi lukemaan uutisia. Tältä se kuulostaa 1:10
Kuuntele tästä miltä tekoälyn lukemat uutiset kuulostavat.

Radio Novan ja kymmenen muun radiokanavan uutistenlukijoina aloittaa perjantaina 5.4. kaksi uutta henkilöä. Kumpikaan heistä ei ole oikeasti olemassa, vaan ääni on tekoälyn tuottamaa. Ylläolevalta videolta voit kuunnella miltä tekoälylukija kuulostaa.

MTV Uutisten toimittamat radiouutiset päättyvät torstaina 4.4. kello 22 jälkeen. Niitä on viime vuosina tuotettu Bauer Median omistamille 11 kanavalle, joista suurin on Nova.

Korvaajaksi Bauer on päättänyt ottaa tekoälyn lukemat STT:n uutiset. Ensimmäinen keinoäänen toimittama lähetys kuullaan perjantaiaamuna 5. huhtikuuta.

MTV sai ennalta kuultavakseen uusien radioäänten lukemat esimerkkiuutiset. Aivan täydestä ihmisäänestä niiden tuottama puhe ei vielä mene, mutta tekniikka on harpponut eteenpäin siinä määrin, ettei eroa ohimennen kuultuna helpolla huomaisi.

Viilausta viime hetkiin

Itse uutiset ovat STT:n aitojen ihmistoimittajien kirjoittamia, ainoastaan lukijaääni on tietokoneen itsenäisesti tuottama. Aluksi tekoälyääniä on käytössä kaksi, mutta Bauerin viestintäpäällikkö Katja Nygårdin mukaan niitä on tulossa myöhemmin lisää.

– Aivan kuten radiossa on normaalistikin eri uutistenlukijoita, mutta aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Tekoälyäänet vaativat hänen mukaansa paljon hienosäätöä ja viilausta tehdään ensimmäistenkin osalta viime hetkiin asti.

Bauer on testannut tekoälyääniä radiossa viime marraskuusta alkaen. Yhtiön innovaatiojohtaja Sini Kervisen mukaan hyvät kokemukset etenkin automatisoiduista liikennetiedotteista ja huonon ajokelin varoituksista rohkaisivat uuteen aluevaltaukseen.

– Meille on erittäin tärkeää, että tekoälyavusteiset innovaatiot ovat luotettavia ja laadukkaita. Uutisdiili STT:n kanssa, jossa sisältö tulee aina luotettavasta lähteestä, on hieno esimerkki siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää tehokkaasti, Kervinen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Tekoälyn lukemia uutisia voi kuulla 5.4. alkaen seuraavilta kanavilta: Radio Nova, Iskelmä, Radio Pooki, Radio Classic, Top51, Auran Aallot, Radio Pori, Radio 957, Kasari, Radio Nostalgia ja Radio Mega.

Lue myös:

    Uusimmat