Tekeekö Obama Bushit?

Moni asia ei tunnu näinä päivinä yhdistävän Yhdysvaltain istuvaa presidenttiä George W.Bushia ja demokraattipuolueen presidenttiehdokasta Barack Obamaa. Tämän hetkisten mielipidetiedusteluiden valossa näyttää kuitenkin siltä, että Obamalla on mahdollisuus samaan kuin Bushilla vuonna 2000 eli nousta presidentiksi vastaehdokasta pienemmällä äänimäärällä.

Yhdysvaltain presidenttiä ei valita täysin suoralla kansanvaalilla, vaikka kansalaiset valitsevatkin äänestyskopissa suoraan ehdokkaiden väliltä. Kaikilla maan 50:llä osavaltiolla on väkilukuun suhteutettu määrä valitsijamiehiä ja kussakin osavaltiossa eniten ääniä saanut ehdokas saa taakseen kaikki osavaltion valitsijamiehet. Näin ollen vähemmän ääniä saanut ehdokas voi voittaa vaalit jos hän vie paljon osavaltioita niukalla erolla ja toinen voittaa "omissa" osavaltioissaan suurella erolla. Näin kävi viimeksi vuonna 2000 kun republikaanien Bush keräsi enemmän valitsijamiehiä kuin demokraattien Al Gore, vaikka Gore saikin enemmän ääniä (Gore 51 miljoonaa, Bush 50,5 miljoonaa).

Puolueettoman realclearpolitics- sivuston mukaan republikaanien John McCain johtaa Obamaa tuoreimmissa kannatusmittauksissa keskimäärin 2,4 prosenttiyksikön erolla. Kuitenkin osavaltiokohtaiset gallupit osoittavat valitsijamieskisan olevan Obaman eduksi 273- 265.

Ehdokkaat keskittyvät vaa'ankieliosavaltioihin

Vaalien kahden kuukauden mittaisella loppusuoralla ehdokkaiden kampanjointi keskittyy voimakkaasti vaa'ankieliosavaltioihin. Molemmilla ehdokkailla on jo pitkälti toistakymmentä "varmaa" osavaltioita, joiden valitsijamiehet he kaappaavat ellei vaaliasetelmissa tapahdu jotakin täysin dramaatista. Sen sijaan kymmenkunta osavaltiota on vielä molempien saavutettavissa ja niissä ehdokkaat kiertävät tulevina viikkoina ahkerasti ja satsaavat TV-mainontaan dollarin poikineen.

Obaman nautittua aiemmin vaalikampanjan aikana reilusta johtoasemasta mielipidetiedusteluissa, hänen kampanjansa pyrki haastamaan McCainin lukuisissa perinteisesti republikaaneille myönteisissä osavaltioissa. Tämä taktiikka pakotti McCainin käyttämään varojaan asemiensa puolustamiseen sen sijaan, että hän olisi päässyt hyökkäämään vaa'ankieliosavaltioissa.

McCainin vahva nousu gallupeissa on kuitenkin pakottanut demokraatit keskittymään vaa'ankieliosavaltioihin, joista suurimmat ja ehdokkaille merkittävimmät ovat Florida, Pennsylvania ja Ohio.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat