Teinisensaatio Robinin levyä ladattiin luvatta – mitä siitä seuraa?

Teinisensaatio Robinin helmikuussa ilmestynyttä levyä laittomasti jakaneet aiotaan saattaa vastuuseen.

Käräjäoikeus määräsi viime viikolla TeliaSoneran ja Elisan luovuttamaan ip-osoitteet, joista Robinin Koodi-levyä ladattiin nettiin.

Levyä jaettiin helmikuussa 82 suomalaisesta ip-osoitetteesta.

Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskus Oy:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan jakamisesta koituvat seuraukset katsotaan tapauskohtaisesti ip-osoitteiden selvittyä.

– Siitä voi tulla joko rikosoikeudellisia seuraamuksia tai korvausseuraamuksia.

Oman kiemuransa asiaan saattaa tuoda se, että Robinin fanikanta on varsin nuorta. Jos jakajiksi paljastuu esimerkiksi 12-vuotiaita, myöntää Kotilainen, ettei asioita puida oikeussalissa.

– Siinä vaiheessa asiat sitten toivottavasti keskustellaan näiden nuorten perheissä, joissa tehdään tiettäväksi, että tällainen toiminta on laitonta.

Valvonta muuttumassa

Kotilaista huolestuttaa tilanteessa lisäksi se, että albumia jaettiin verkossa kaksi päivää ennen levyn varsinaista julkistusta.

– Onhan se erittäin vakava tilanne, jos levy karkaa ennen aikojaan.

Suomessa vastaavia oikeustapauksia ei ole juurikaan nähty. Vaikka Kotilainen ei halua spekuloida mahdollisilla seurauksilla, myöntää hän, että tapauksella halutaan yhä muistuttaa netissä jakamisen laittomuudesta.

Kotilaisen mukaan tapaus kielii myös valvonnan muuttumisesta.

– Tällä hetkellä valvonnan painopiste ollaan siirtämässä Bittorrent-verkkoihin. Tämä on suosituin jakamiskonsti, joten myös valvonta viedään sinne.

(MTV3)

Lisää aiheesta MTV3 Viihdeuutisten sivuilla:

Lue myös:

    Uusimmat