Teini-ikäinen tarvitsee jakamatonta huomiota vanhemmiltaan: "Hyvin nopeasti lapsi on 15-vuotias, ja sitten on myöhäistä"

Kuinka selviytyä teinin kanssa? 7:25

Nykyperheissä moni elää aivan oman aikataulunsa mukaan eikä perhe esimerkiksi syö yhdessä. Olemisen tavat ovat vuosien varrella muuttuneet.

"Mitä minä teen tämän teinin kanssa?"

Kuulostaako kysymys tutulta? Aihetta pohdittiin Huomenta Suomessa 28.8.2017. Sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaan mukaan niin sanottu ”pakko-oireisuuden kultaikä” on noin 13 vuotta.

– Teini miettii, että finniä tuijottaa koko universumi, Viljamaa kuvaa.

Teinin elämässä epävarmuus näyttelee suurta roolia. Myös olemisen tavat ovat vuosien varrella muuttuneet: nykyteinit elävät enemmän sosiaalisessa mediassa.

– He pienestä pitäen oppivat elämään somen kautta, etsimään tykkäyksiä. Joutuvat julmalle arvostetulle alttiiksi jo ala-asteiässä, Viljamaa kuvaa.

Viljamaan mukaan kasvatus on niin sanottu "livelaji". Nykyperheissä moni elää aivan oman aikataulunsa mukaan eikä perhe esimerkiksi syö yhdessä.

– Jakamatonta aikaa jokaiselle teinille ainakin kerran viikossa, että voidaan keskustella, mitä sinulle kuuluu ja miten sinulla menee. Lapsi, joka on kymmenvuotias, hyvin nopeasti hän on 15-vuotias, ja sitten on myöhäistä.

Millainen teini oli muusikko Timo Rautiainen? Ovatko nykyteinit aivan erilaisia kuin aiempien vuosikymmenten teinit? Katso video otsikon alta!

Lue myös:

    Uusimmat