Teini hoippuu humalassa kotiin? "Ei kukaan kaipaa moralisointia oksentaessaan"

Jos teini kompuroi humalassa kotiin, pitääkö puhuttelu pitää heti vai vasta aamulla?

Päättäjäisviikonloppuna moni teini erehtyy nauttimaan muiden mukana alkoholia. Kun teini hoipertelee humalassa kotiin, miten vanhemman pitäisi reagoida? Huutaako pää punaisena vai pysyäkö rauhallisena?

Asiantuntijat muistuttavat usein, että puhuminen kannattaa vasta seuraavana päivänä. Humalaisen teinin kanssa kun on turha yrittää puhua järkeviä. Miten tilanteessa pitää toimia ja miten omat vanhemmat ovat vastaavissa tilanteissa toimineet? Kysyimme tätä eri-ikäisiltä ja eri elämäntilanteessa olevilta naisilta.

"Humalaiselle puhuminen kuin läikkyneen maidon moppausta"

"Paha sanoa, miten pitäisi toimia, kun ei ole omia lapsia. Itsekin join ensimmäisen humalan vasta täysi-ikäisenä, joten minulle ei koskaan tarvinnut jutella aiheesta. Luulen, ettei humalaiselle kannata saarnata. Sanoisin ehkä, että nyt menet sänkyyn ja tämä asia puhutaan aamulla. En alkaisi huutaa pää punaisena, koska haluaisin teinin ymmärtävän, että kotiin saa ja pitää tulla, vaikka olisi missä kunnossa. Ja humalaiselle puhuminenhan on tavallaan läikkyneen maidon moppausta: kyllä näistä asioista pitää valistaa mielestäni jo 13-vuotiasta hänelle sopivalla tavalla. Koskaan ei tiedä, milloin joku kaveri tarjoaa viinihörppyä." Nainen, 29

"Näin äitini silmissä pettymyksen ja huolta"

”Aivan ensimmäiseksi kannattaa katsastaa tilanne: kuinka humalassa teini on? On hyvä varmistaa, ettei kyseessä ole paha alkoholimyrkytys, sillä tiedossa voi olla esimerkiksi oksentelua.
Myös kannattaa seurata, miten teini käyttäytyy humalassa. Onko hän aggressiivinen, iloinen, säheltävä vai lähes kyvytön kommunikointiin? Sen mukaan kannattaa miettiä, puhuuko asiasta nyt vai aamulla.

Se, että teini juo, voi olla vanhemman silmissä pelottavaa: alaikäinen humalassa on varmasti karu näky. Mielestäni olisi hyvä kysyä vaikka seuraavana aamuna, oliko humalassa todella hauskaa? Onko hänellä morkkista? Tekikö hän jotain tyhmää? Kaduttaako jokin? Nämä kysymykset voivat nimittäin piinata teiniä, joista on hyvä puhuakin ääneen: monet tekevät humalassa virhearvioita ja tyhmyyksiä, iästä riippumatta. Teini-ikäiselle tällaiset hölmöilyt voivat tosin tuntua nahoissa vielä pahemmin, sillä oma status ja minäkuva ovat vielä usein lapsenkengissä.

Voit myös tuoda esille, että olet huolissasi. Alaikäisen alkoholinkäyttö voi olla holtitonta kokemattomuuden vuoksi, jossa kärsii sekä ruumis että mieli. Lisäksi hän voi asettaa itsensä vaaroille.

Itse en juonut alkoholia paljoakaan nuorena, mutta ne kerrat, kun tulin kotiin humalassa, näin äitini silmissä pettymyksen ja huolta. Se oli pahinta. Joten uskon, että jos vanhempi tuo esille sen, että on pettynyt lapsensa käytökseen alkoholin suhteen, se voi olla paha piikki. Tärkeintä onkin tuoda esille se, ettei humalatila saisi olla sellainen, että teinin toiminta- ja arviointikyky pettää pahemman kerran: ettei vain käy mitään pahaa. ” Nainen, 28

"Kannattaa pitää mielessä omat nuoruusvuotensa"

"Kun teineille puhuu, niin kannattaa pitää mielessä omat nuoruusvuotensa. Teinille ei ainakaan kannata puhua alentavaan sävyyn, vaan tyyliin kysyä miten ilta meni ja onhan kaikki hyvin. Kävisin ehkä itse tarkastamassa, että onhan nuorukainen kunnossa, mutta puhuisin asiasta vasta aamulla.

Minun vanhempani olivat todella avoimia asian kanssa, koska he tiesivät, että voivat luottaa minuun. He ostivat meille juomat, ettei meidän tarvinnut pyytää jotain epäilyttävää ihmistä ostamaan niitä meille. Vanhemmat myös yleensä veivät meidän juhliin ja kävivät illalla/yöllä hakemassa kotiin. Mielestäni tämä järjestely toimi loistavasti, sillä asiaa ei tarvinnut salata ja pystyimme puhumaan aivan kaikesta avoimesti.” Nainen, 26

"Eiköhän teini saa krapulasta ihan tarpeeksi rangaistusta"

"Riippuen tietenkin teinin kännin asteesta jättäisin keskustelun aamuun. Ja jos teini voi kovin pahoin aamulla, siirtäisin keskustelun vähän myöhemmäksi. Eiköhän teini saa krapulasta ihan tarpeeksi rangaistusta.

Alaikäisenä juominen ei ole mielestäni missään tilanteessa hyväksyttävää, vaikka tiedän, että ”kaikki” sitä tekevät. Alaikäinen on lain mukaan alaikäinen ja voi saada sakkoja alkoholin hallussapidosta. Myös alkoholin välittäminen on rikos.

Itse en jäänyt koskaan alaikäisenä juomisesta kiinni, johtuen varmasti suurelta osin siitä, että minulla ei koskaan ollut rahaa juoda. Toisaalta en tuntenut niin kovaa tarvettakaan vetää lärvejä joka viikonloppu." Äiti, lapset 16 ja 19 v.

"He välittävät minusta, kun odottavat"

"Fiksusti, rauhallisesti, syyllistämättä ja tietoa antaen, ehkä vähän pelotellen. Ei ehkä silloin, kun tulee kotiin, vaan vasta seuraavana päivänä, ei saa räyhätä, siitä ei ole hyötyä teinien kanssa.

Omalla kohdallani vanhemmat eivät pahemmin puuttuneet juomiseen, suoranaisesti. Aina he odottivat minua, että tulisin kotiin ja kun tulin, jompikumpi tuli alakertaan vastaan, oli kellonaika mikä tahansa. Vähän niin kuin tsekkaamaan olenko kunnossa, kyseli kuulumiset, millainen ilta/yö oli, missä olin ja kenen kanssa. Ei sillä tavalla, että olisivat tentanneet ja räyhänneet, vaan kuin heitä oikeasti kiinnostaisi jutella minun kanssani. Siitä jäi hyvä fiilis, he välittävät minusta, kun odottavat ja ovat kiinnostuneita tekemisistäni. Eivät koskaan syyllistäneet

Oma äitini osti minulle joskus juomia. Perusteli sitä niin, että mieluummin juon kaupasta otettuja kuin jotain, mistä en tiedä mitä se on." Nainen, 35, 2 lasta

"Ei kukaan kaipaa moralisointia oksentaessaan"

"Tietysti riippuu, minkä asteinen känni ja minkä ikäinen teini ja onko juomiseen ollut vanhempien lupa. Jos on lupa ja pikkuhiprakka, on hyvä näyttää lapselle, että vanhempi huomaa, mutta asia on ok. Esimerkiksi kysymällä, oliko kiva ilta? 

Jos kyseessä on astetta kovempi ja/tai luvaton känni, pitää asiaan puuttua heti. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä suuremmin ruotimaan, tekee vaan tiettäväksi, että on huomannut eikä hyväksy, toivottavasti olo ei ole aivan kamala ja jatkamme aamulla. Aamulla sitten käy suuremman keskustelun. Aamulla vaikutus on suurempi, kun se keskustelu ei ehdi yön aikana unohtumaan, lisäksi vanhempi on toivottavasti rauhallisempi. Ja, jos nuori voi huonosti, täytyy häntä auttaa. Ei kukaan kaipaa moralisointia oksentaessaan. Vanhemman on hyvä olla tukena ja auttaa, kertoa miksi näin tapahtuu ja mikä olo tulee olemaan, mutta jättää muut puheet aamuun." Nainen, 38, 3 lasta

Lue myös:

    Uusimmat