Tehyltä kova väite lain rikkomisesta lääkehoidossa – näin vastaa hoitoalan edustaja

Työnantaja vastaa Tehyn syytöksiin hoitajatyön vähättelystä 9:47
Katso video: Näin Arja Laitinen kertoo hoiva-avustajia ohjaavista edellytyksistä hoiva-alalla.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen väitti eilen Huomenta Suomen haastattelussa, että sote-alalla työnantaja käyttäisi alikoulutettua henkilöstöä potilaiden lääkehoidossa. Hyvinvointialan johtaja Arja Laitisen kokemuksen mukaan lakia ei rikota.

Tehyn jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan hoiva-avustajat tekevät yllättävän paljon sairaanhoitajille ja lähihoitajille kuuluvia tehtäviä kuten lääkehoitoja. Tämä on aiheuttanut jopa potilasturvallisuuden vaarantumista.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan tilanne rikkoo lakia, ja hoiva-avustajien käyttö lääkehoidossa on karannut käsistä.

– Vallalla on tältä osin lääkehoidon villi länsi, jossa paitsi rikotaan lakia myös vaarannetaan vakavasti potilasturvallisuus, Rytkönen sanoi.

Syyttävä sormi osoittaa työnantajaa.

– Tässä työnantajakin on itse asiassa paljastanut pelaavansa kaksilla korteilla. Samaan aikaan työnantajat kertovat, että tarvitsisimme hoiva-avustajia alalle tukemaan meidän alan ammattilaisten työtä. Ja samaan aikaan he käyttävät hoiva-avustajia lääkehoitoon, joten se itse asiassa kertoo siitä, että työnantaja vain haluaa halvempaa työvoimaa ja vähemmän koulutettua työvoimaa.

Avustajilla tiukat edellytykset

Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen ei jaa Rytkösen näkemystä lainvastaisesta tilanteesta.

– Ihan ensimmäisenä lähdetään siitä, että lakia ja ohjeita noudatetaan, vastaa Laitinen Rytköselle.

Laitinen sanoo, että hoiva-alaa valvovan viranomaisen eli Valviran ohjeistuksen mukaan hoiva-avustajia voi käyttää lääkehoitoon tietyin edellytyksin.

– Tarkoittaa sitä, että hoiva-avustaja saa riittävän koulutuksen, perehdytyksen ja antaa näytöt, niin hän voi osallistua lääkehoitoon jakamalla valmiiksi jaettuja lääkkeitä asiakkaille. Mutta hän ei saa olla yksin työvuorossa eikä saa yksin vastata siitä lääkehoidosta.

Kyselyn mukaan ristiriita

Tehyn kyselyssä lähes joka neljäs ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa työskennelleistä kertoi hoiva-avustajien osallistuvan lääkehoitoon viikoittain tai useammin. Kuitenkin vain pienellä osalla oli kirjallinen lääkelupa ja koulutus lääkehoitoon.

Laitisen mukaan hänen tiedossaan ei ole, että työnantajat käyttäisivät lääkehoitajia tällä hetkellä laittomasti lääkehoidossa. 

– En ole nähnyt heidän kyselytulostaan, mutta mielelläni tutustun siihen, ja käyn ihan suoraan Millariikan kanssa tätä keskustelua.

Tiedätkö siitä, että käyttävätkö työnantajat laittomasti hoiva-avustajia?

– En tiedä.

Ei ole näyttöä siitä?

– Ei ole.

Et ole kuullut tällaisesta?

– En ole kuullut.

Lue myös:

    Uusimmat