Hyvinvointiala iloitsee Valviran uudesta linjauksesta: "Tämähän tarkoittaa tuhansia hoiva-avustajia lisää alalle"

Hoivakotien hoitajapulasta johtuva ahdinko syvenee 2:16
Uutisoimme huhtikuun lopulla 2022, että hoivakotien hoitajapulasta johtuva ahdinko syvenee

Valvira helpottaa hoiva-avustajien käyttämistä hoivakodeissa. Uuden ohjeistuksen mukaan tästä eteenpäin hoivakodin työvuorossa voi työskennellä yksi hoiva-avustaja kahta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä kohden. Hyvinvointialan mukaan uusi ohjeistus on hyvä alku työvoimapulan selättämiseksi.

Tällöin viitteellinen hoiva-avustajien enimmäismäärä on yksi hoiva-avustaja kymmentä asiakasta kohden. Tähän saakka yhtä hoiva-avustajaa vastaava asiakasmäärä on ollut viisitoista. 

30 asiakkaan hoivakodissa kolme hoiva-avustajaa

Jatkossa hoivakodissa voi olla yksi hoiva-avustaja kymmentä asiakasta kohden. Tähän saakka yhtä hoiva-avustajaa vastaava asiakasmäärä on ollut viisitoista.

– Tämä tarkoittaa sitä, että 30 asiakaspaikan tehostetun palveluasumisen hoivakodissa oltava vähintään 18 kokoaikaista hoito- ja hoivatyöntekijää, joista ohjeen mukaan kolme työntekijää voisi olla hoiva-avustajia, selventää Valviran ylitarkastaja Anssi Tulkki.

– Esimerkin omaisesti, lisäämällä 200 uutta hoiva-avustajaa, voisimme nykyisellä 0,6:n mitoituksella ottaa 120 uutta asukasta nykyisille asukaspaikoille, kertoo Mehiläisen liiketoimintajohtaja Niklas Härus.

– Tämä on merkittävä linjaus Valviralta. Hyvä alku työvoimapulan selättämiseksi. Lisää toimia kuitenkin tarvitaan, toteaa Hyvinvointiala ry:n johtaja Arja Laitinen.

– Saamme helpotusta hoivan osaajapulaan, tämähän tarkoittaa tuhansia hoiva-avustajia lisää alalle. Meidän työnantajien tehtävä on saada uusi henkilöitä kiinnostumaan tästä merkityksellisestä alasta. Tämä antaa meille myös samat toimintaedellytykset kuin kunnille, iloitsee Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

– Ennen kaikkea tämän ohjeistuksen myötä olemme taas askelen lähempänä sitä, että kaikki hoivapaikan tarvitsevat sen myös saisivat, Holmqvist jatkaa.

"Tämä ohjeistus toivottavasti myös innostaa entistä enemmän oppilaitoksia kouluttamaan hoiva-avustajia"

Lisäksi ensi vuoden huhtikuun alusta lukien vanhuspalvelulain mukainen vähimmäismitoitus nousee nykyisestä 0,6:sta 0,7 työntekijään asiakasta kohden. Silloin hoiva-avustajien määrää on mahdollista edelleen lisätä siten, että kymmentä asiakasta kohden voi olla kaksi hoiva-avustajaa.

– Vähimmäismitoituksen ollessa 0,7 on 30 asiakaspaikan tehostetun palveluasumisen hoivakodissa oltava vähintään 21 kokoaikaista hoito- ja hoivatyöntekijää (välitön asiakastyön), joista ohjeen mukaan kuusi työntekijää voisi olla hoiva-avustajia, toteaa Valviran Tulkki.

– Ohjeistus mahdollistaa hoiva-avustajien lisäämisen hoivakodeissa, mikä on kriittistä nykyisessä erittäin hankalassa henkilöstötilanteessa. Linjaus tulee auttamaan 0,7-mitoituksen toteutumisessa ja siinä, että hoitajia riittää jatkossa myös muihin tehtäviin kuin ikääntyneiden hoivaan, Mehiläisen Härus sanoo.

– Esimerkiksi 60-paikkaisessa hoivakodissa on voinut aiemmin työskennellä neljä hoiva-avustajaa, kun uuden ohjeistuksen myötä ensi vuoden huhtikuusta alkaen hoiva-avustajia voi olla maksimissaan 12, Härus jatkaa.

– Tämä ohjeistus toivottavasti myös innostaa entistä enemmän oppilaitoksia kouluttamaan hoiva-avustajia. Toimijoilla on nyt aikaa rekrytoida hoiva-avustajia ja sitä kautta varautua paremmin huhtikuuhun 2023, jatkaa HALIn Laitinen.

SuPer: Kukaan ei ole tarkastamassa, toteutuuko hoiva-avustajien koulutusvaatimus

Hoiva-avustaja ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö, joten valvontaviranomaiset eivät voi häntä ammattihenkilönä valvoa. Hoiva-avustajan koulutus ei ole ammatillinen tutkinto, vaan hoiva-avustajan tehtävissä voi toimia, kun on suorittanut hyväksytysti kaksi lähihoitajan tutkinnon osaa.

Hoitajaliitossa pohditaan, toteutuuko koulutusvaatimusten valvonta. 

– Tietenkin sillä on merkitystä, miten paljon osaavia ammatti-ihmisiä työssä olevat ovat. Eli nyt tässä hoitajapulatilanteessa tehdään päätöksiä, joilla on tulevaisuudessa merkitystä. Se on hyvä, että on määritelty, mitä koulutusta hoiva-avustajan pitää käydä – kaksi määrättyä osioita lähihoitajatutkinnosta – mutta kukaan ei ole tätä virallisesti tarkastamassa, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

HALI: Lisää keinoja hoitajapulaan tarvitaan

Entäpä ne muut toimet henkilöstöpulan ratkaisemiseksi?

– Muita toimia ovat muiden muassa kv-rekrytoitujen nopeampi laillistaminen, eli laajennetaan Career Boost koulutusta valtakunnalliseksi, eikä rajata koulutettavien määriä, HALIn Laitinen kertoo.

– Hyväksytään digiratkaisuja osaksi mitoitukseen muun muassa yöhoidon osalta. On tärkeää saada henkilöstö työhön silloin kun vanhukset ja vammaiset ihmiset heitä eniten tarvitsevat, johtaja jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat