Tehy pitää pakkolakia yrityksenä murtaa työtaistelu

Tehy arvioi, että potilasturvatyön piiriin tulisi jopa noin 8000 joukkoirtisanoutunutta tehyläistä.

Tehy varoittaa, että hallituksen esittämä pakkolaki viivästyttää hoitajien työkiistan ratkaisua. Tehyn mukaan paine löytää neuvotteluratkaisu häviää kesken sovitteluprosessin. Liiton mielestä ainoa tapa taata potilasturvallisuus kestävällä tavalla on saada sovittelulautakunnalta pikaisesti sovintoesitys.

Tehy katsoo, että pakkolain todellinen tavoite on murtaa työtaistelu.

Liitto arvioi, että potilasturvatyön piiriin tulisi noin 8000 joukkoirtisanoutunutta tehyläistä. Esitys jättäisi potilasturvatyön ulkopuolelle ainoastaan elektiivisen leikkaustoiminnan eli lähinnä esimerkiksi kiireettömät ortopediset leikkaukset, silmäsairaudet ym.

- Näin periaate mahdollisimman tiukasta rajaamisesta ja suppeasta puuttumisesta työtaistelutoimeen ei toteudu vaan lakiesityksen todellisena tavoitteena olisi murtaa työtaistelu, Tehy moitti.

"Hallitus asettunut työnantajan tueksi"

Tehyn keskusjärjestö STTK muistutti lausunnossaan, että Suomessa on aina saatu työtaistelut päättymään ilman pakkolainsäädäntöä. STTK:n mielestä on kyseenalaista, onko hallituksen valitsema keino oikea tapa ratkaista asia.

STTK arvioi Tehyn tavoin, että lakiesitys vaikeuttaa sovittelulautakunnan työtä. Hallitus on asettunut kiistassa työnantajaosapuolen taakse, täyttäen sen toiveen ja vahvistaen sen asemaa.

Lakia tulee STTK:n mukaan muuttaa niin, että Tehy osallistuisi lääninhallitukselle mahdollisesta potilastyöstä tehtävän esityksen tekemiseen. STTK:n mielestä on ehdottomasti estettävä, ettei työnantajapuoli pysty yksipuolisesti laajentamaan potilasturvatyötä laissa tarkoitettua laajemmaksi. Lääninhallitus ei tosiasiallisesti pysty arvioimaan yksittäisen hoidon tai hoitoyksikön työvoiman tarvetta ja hoidon välttämättömyyttä.

Laki ihmisoikeussopimuksen vastainen?

Naisasialiitto Unioni arvosteli myös lakihanketta. Yhdistys piti sitä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen vastainen. Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen vastaisena. Naisasiajärjestö muistutti sopimuksen säätävän, että ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä tai muuta pakollista työtä. Artiklan poikkeuspykälät eivät tähän sovellu.

- Kun yhteiskunta itse aiheuttaa tilanteen, jossa hoitajat mieluummin irtisanoutuvat kuin suostuvat tekemään työtä niillä pienillä palkoilla, joita yhteiskunta on valmis maksamaan, valtiovalta samalla hyväksyy, että tehyläisten tekemät tärkeät työt jäävät tekemättä, jos niin voidaan säästää rahaa, Unioni sanoi kannanotossaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat