Mainos

Tehy-kiistan ratkaisuksi valtionapuleikkausten peruminen

Helsingin Sanomien mukaan valtio voisi ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon suunnitellut maksujen korotukset sekä valtionosuusleikkaukset kunnille.

Työnantajapuolella on hahmoteltu Tehy-kiistaan uutta ratkaisumallia, jossa valtio näyttelisi sittenkin ratkaisijan roolia.

Valtio on luvannut osallistua hoitoalan palkkaratkaisuun 150 miljoonan euron tasa-arvoerällä, mutta pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat toistuvasti tyrmänneet lisärahan herumisen valtion suunnalta.

Helsingin Sanomien mukaan uuden ratkaisumallin perusta olisi kuitenkin se, että valtio ohjaisi sosiaali- ja terveydenhuollon suunnitellut maksujen korotukset sekä valtionosuusleikkaukset kunnille, eikä pitäisi niitä nykyisen suunnitelman mukaisesti itsellään.

Kunnat saisivat näin enemmän rahaa kohonneisiin palkkamenoihin, vaikka valtio ei muodollisesti osallistuisikaan palkkaratkaisuun muulla kuin tasa-arvoerällä.

Tehy on vaatinut kunta-alalla työskenteleville hoitajille 24 prosentin palkankorotusta, kun taas työnantaja on tarjonnut heille 12,7 prosentin korotusta. Helsingin Sanomat laskee, että kunnat selviäisivät ensi vuonna noin 50 miljoonan euron nettomenolla, jos kompromissiksi hioutuisi esimerkiksi 18 prosentin palkankorotus.

Kunnat saisivat tänä vuonna 55 miljoonaa euroa laskettua enemmän tuloja, jos valtio maksaisi peruspalveluihin indeksin mukaiset valtionosuudet ja ohjaisi maksujen korotukset kunnille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.