Tehyn Rytkönen: Keskustelu hoitajien palkoista kuuluu myös poliitikoille – "He istuvat rahakirstun päällä"

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen pitää tervetulleena puolueiden aluevaaliohjelmiensa yhteydessä tekemiä kannanottoja työmarkkinoiden palkkakeskusteluihin.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen Rytkösen mukaan hoitajien palkat kuuluvat myös poliitikoille, sillä "he istuvat rahakirstun päällä".

Useiden puolueiden aluevaaliohjelmissa on nostettu esiin hoitajien palkat ja työolot ja niiden parantaminen. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.) on kuitenkin korostanut, ettei SDP ole työmarkkinaosapuoli.

– Viidestä hallituspuolueesta jo neljä on tullut ulos ihan samalla teemalla kuin Tehy, eli he puhuvat paremman palkkauksen ja työolojen puolesta. Tällä hetkellä taitaa olla niin, että ainoastaan keskustapuolue ei ole tullut näillä teemoilla julki, Rytkönen sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Yleisesti on pidetty tärkeänä, että poliitikot eivät saisi sotkeutua työmarkkina-asioihin. Esimerkiksi RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson väläytti syksyllä Iltalehden palkankorotuksia ja nelipäiväistä työviikkoa hoitajille. 

Tämä sai työmarkkinavaikuttajilta täystyrmäyksen ja toiveen, että poliitikot ja politiikka pysyisivät poissa työmarkkinapöydistä.

Rytkönen on asiasta toista mieltä.

– Se on hienoa, että he [puolueet] ymmärtävät nyt tämän asian merkityksen. Tämä itseasiassa kuuluu heille, sillä he istuvat rahakirstun päällä ja jakavat rahaa, jonka jaosta sitten taas sovitaan työmarkkinapöydissä.

– Tämä on ilahduttavaa, että puolueet ovat heränneet tähän asiaan, Rytkönen kiittelee MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Kunta-alan työehtosopimuksista aletaan neuvotella kuukauden kuluttua. Sairaanhoitajia edustavalla Tehyllä on kovat vaatimukset ja neuvotteluista odotetaan erittäin hankalia.

MTV:n Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaisin klo 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat