HUS päättämässä hoitajien lisärahojen peruuttamisista jo huomenna – Tehy järkyttyi: "Eipä siinä paljoa työmotivaatiota jouluna ole"

HS: HUS aikoo perua koronapotilaiden hoitajille luvatut lisät – näin Tehy vastaa 5:39
HS: HUS aikoo perua koronapotilaiden hoitajille luvatut lisät – näin Tehy vastaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus aikoo edetä suunnitelmissaan perua hoitajille luvatut tehtävälisät. HUSin hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava kertoi asiasta Helsingin Sanomille sunnuntaina.

Hoitajia edustava ammattijärjestö Tehy aikoo tarvittaessa puolustaa hoitajia oikeusteitse.

HUSin hallituksen on määrä kokoontua päättämään asiasta virallisesti maanantaina 20. joulukuuta.

Tehy ry:n toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi, kertoo hoitajien olevan järkyttyneitä tilanteesta. Kirvesniemi toistaa myös Tehyn viime aikoina esittämänä näkemyksen, jonka mukaan lisien peruuttamiset olisivat laittomia.

– Hoitajat ovat todella järkyttyneitä HUSin toiminnasta. Kyllähän tämä ihan lainvastaiselta vaikuttaa. Olemme erittäin surullisia tiedosta, Kirvesniemi toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Käytännössä kiistan kohteena ovat noin kymmenen prosentin suuruiset tehtäväkohtaiset lisät.

– Se on useita satoja euroja. Eli ihan merkittävästä palkan päälle tulevasta lisästä on kysymys. Kirvesniemi toteaa.

"Julma toimenpide"

Osalle hoitajista on jo maksettu lisiä. Ammattijärjestön toiminnanjohtajan mukaan tilanne on poikkeuksellinen jo pelkästään ajoituksen näkökulmasta.

– Kyllä tämä on harvinaista, että näin törkeitä toimia ollaan tekemässä. Erityisesti tässä tilanteessa, kun HUS nosti perjantaina valmiustasoa ja on viestinyt hoitajille, että joustamista ylitöiden tekemiseen ja vuosilomien perumiseen todennäköisesti tarvitaan.

– Kyllä tämä olisi ihan kohtuuttoman julma toimenpide tässä tilanteessa, Kirvesniemi kummeksuu.

Toiminnanjohtaja ei osaa sanoa miten ja miksi tällaiseen tilanteeseen on päädytty.

Ammattijärjestö pitää kuitenkin kannastaan kiinni, jonka mukaan lisäpäätökset tehtiin alkujaan täysin hallintotavan mukaisesti, eikä niitä saisi noin vain peruuttaa.

Syyttävä sormi osoittaa muun muassa HUSin virkaa tekevän toimitusjohtajan Markku Mäkijärven suuntaan.

– Tosiasia on, että päätökset on tehty toimialajohtajien toimesta HUSin hallintosääntöjen ja kaikkien toimintaohjeiden mukaan ihan laillisesti. Väistämättä ulkopuolisen silmään tulee sellainen vaikutelma, että HUSissa on nyt aikamoinen johtamisongelma, kun vt. toimitusjohtaja Mäkijärvi on lähtenyt pyörtämään alaistensa tekemiä päätöksiä, Kirvesniemi täräyttää.

Mäkijärvi on perustellut mediassa lisien uudelleenkäsittelyä muun muassa henkilökunnan yhdenvertaisella kohtelulla. Kirvesniemi oudoksuu kyseistä perustelua.

– Ei yhdenvertainen kohtelu tarkoita sitä, että jo tehtyjä ja maksuun laitettuja päätöksiä voidaan peräyttää [kumota]. Se on lainvastaista, sanoo Kirvesniemi.

– Jos muissa yksiköissä on vastaava tilanne kuin näissä kolmessa yksikössä, joissa tällainen päätös on tehty, niin toki heille pitää maksaa samalla tavalla. Mutta ei siten, että lähdetään leikkaamaan jo tehtyjä päätöksiä, Kirvesniemi vastaa.

"Viemme asian oikeuteen"

Tehyn edustaja toivoo, ettei HUSin hallitus tee päätösperuutusta tulevana maanantaina. 

– Uskon, että HUSin hallitus itsekin oivaltaa, mikä vaikutus hoitajien haluun joustaa on, jos joulun aikana työnantajat joustoa tarvitsevat. Jos työnantajalta tulee märkää rättiä kasvoille, niin eipä siinä paljoa työmotivaatiota jouluna ole.

Jos peruuttamispäätökset kuitenkin tehdään suunnitelmien mukaisesta, ammattijärjestö aikoo jatkaa asian käsittelyä oikeussalissa.

– Me luonnollisesti viemme asian oikeuteen. On ihan selvää, että teemme kaikkemme hoitajien eteen, että heidän oikeus näihin korvauksiin toteutuu, Kirvesniemi päättää.

Lue myös:

    Uusimmat