Tehokas ensiapu homeongelmaan

Kun rakennuksessa todetaan homeongelma, toimenpiteisiin on ryhdyttävä välittömästi sekä ihmisten että talon terveyden takia. Korjauksia ei kuitenkaan aina pystytä käynnistämään välittömästi, sillä niiden suunnittelu ja rahoittamisen sekä mahdollisen väliaikaisen toimipaikan tai asunnon etsiminen vievät helposti viikkoja. Kuinka silloin toimitaan vaikkapa päiväkodissa tai koulussa?

Nyt tähän tilanteeseen on saatavissa välitön ja tehokas ensiapu. Tekesin "Terve Talo"-teknologiaohjelman puitteissa on kehitelty siirreltävä Sterimat-puhdistin, joka poistaa ja steriloi mekaanisen suodatuksen ja voimakkaan säteilytyksen avulla ilman biologisia epäpuhtauksia. Myös pölyisyys ja roskaisuus vähenevät olennaisesti. Puhdistettua ilmaa syntyy käynnistyksestä alkaen 300 kuutiometriä tunnissa. Laitteen vuonna 1997 alkaneeseen kehitystyöhön on osallistunut useita kotimaisia tutkimuslaitoksia ja yhteisöjä.

Tämä lahtelaisen keksijän, Ilkka Kaivolan ideaan perustuva laite ei siis korjaa homeongelmaa, mutta se tekee homeongelmaisesta tilasta käyttökelpoisen siihen asti, kunnes itse korjauksiin voidaan käydä käsiksi. Myös korjaustöiden aikana se helpottaa työntekijöiden - tai asukkaiden - elämää huomattavasti. Laitteen valmistaja muistuttaa kuitenkin, ettei sen käyttö välttämättä poista henkilökohtaisten suojainten käyttötarvetta.

Korjatun rakennuksen itiöpitoisuudet pysyvät korkeina vielä useiden kuukausien ajan, joten Sterimatia on syytä käyttää jonkin aikaa vielä töiden päättymisen jälkeenkin.

Teollisuuden piiristä laitteelle löytyy omia erityiskäyttökohteita, erityisesti elintarviketeollisuuden pakkauslinjoilta.

Vielä yhtenä käyttökohteena voi ajatella elinkaarensa loppuun tulleita rakennuksia, joita ei kannata enää alkaa korjata. Tällaisten käyttöä voi pidentää Sterimatin avulla paljonkin.

Osta tai vuokraa

Pyörillä ja siirtokahvalla varustettu, ison lattiakaiuttimen kokoinen laite ottaa puhdistettavan ilman yläreunastaan. Se käy läpi nelivaiheisen puhdistuksen: karkean ja hienosuodatuksen, säteilytyksen ja jälkisuodatuksen. Muun muassa VTT:n perusteellisesti testaama laite ei tuota ympäristöön enempää otsonia, säteilyä kuin muitakaan päästöjä.

Sterimatin päivittäistä käyttöaikaa voi ohjelmoida ajastimella viikon ajaksi, erikseen kullekin päivälle. Sen melutaso on täysteholla vajaat 73 desibeliä, myös puoliteho on valittavissa - tällöin puhdasta ilmaa saadaan 180 kuutiometriä tunnissa. Tehonkulutus on 320 W.

Laite tarkkailee omaa tilaansa ja ilmoittaa merkkivalolla suodattimien vaihtotarpeesta. Säteilysuoja on täydellinen ja varmemmaksi vakuudeksi kaikki laitteen huollossa avattavat luukut ja kannet on varustettu turvalukolla - sähkö katkeaa heti kun kansi avataan tai tapahtuu muu virhetilanne.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja