Mainos

Tehoelektronikkaa Kemijärvelle

Samaan aikaan kun Pohjois-Suomen strategiaesitykseen liittyviä tulevia toimia pohdittiin maanantaina Oulussa, vihki opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) Kemijärvellä käyttöön tehoelektroniikan pilottitehtaan.
-Pohjois-Suomen strategiatyöryhmän esitykset ovat mielestäni täysin yhtenevät niiden toimien kanssa, mitä täällä Kemijärvellä olemme todistamassa, sanoi Heinonen tehtaan vihkiäispuheessaan.

Myöhemmin lehdistötilaisuudessa hän tarkensi opetusministeriön osuutta Pohjois-Suomi -esityksessä ja totesi, että vielä tämän syksyn kuluessa tehdään päätöksiä opetusministeriön alan kehittämishankkeiden tukemisesta.

Kemijärven Poweria-hanke on yksi keväällä julkistetussa Pohjois-Suomi -esityksessä esiin nostetuista kehittämiskelpoisista kohteista. Se tosin on ollut jo ennestään opetusministeriönkin tuen saajien joukossa.

Heinonen selitti puheessaan myös hallituksen aluepoliittista linjausta vahvoista alueellisista keskuksista.
-Linjausta on usein tulkittu siten, että alueellisia keskuksia voisivat olla vain suuret kaupungit kuten Oulu ja Kuopio. Alueellisia keskuksia on mielestäni kuitenkin hyvin erilaisia; maanosallisia kuten Oulu, maakunnallisia kuten Kajaani, Kemi ja Rovaniemi sekä seutukunnallisia kuten täällä Itä-Lapissa Kemijärvi.

Lisäksi Heinonen puolusti opetusministeriössä kehittämisen punaiseksi langaksi otettua tietoyhteiskuntastrategiaa aluepolitiikan näkökulmasta.
-Muuttoliikkeen hillitsemiseksi työpaikat on saatava verkotetuksi siten, että yksilö voi tehdä korkeaa teknologiaa yhtä pätevästi niin Oulussa kuin Utsjoella. Opetusministeriön tietoyhteiskuntastrategia tähtää juuri tähän tavoitteeseen ja on siis myös osaltansa uudenlaista aluepolitiikkaa.

Kemijärvelle perustetussa Poweria-hankkeen tehoelektroniikan pilotti- ja koulutustehtaassa mm. koulutetaan suunnittelijoita, kehitetään uusia tuotteita ja tuotantomenetelmiä sekä samalla lisätään yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä.

Hankkeen kustannukset kolmen vuoden aikana ovat yhteensä 23 miljoonaa markkaa. Hanketta rahoittavat esimerkiksi Euroopan sosiaali- ja aluekehitysrahastot, Kemijärven ja Rovaniemen seudun kunnat, Lapin liitto ja opetusministeriö.

Yrityksistä merkittävimpänä on hankkeessa mukana Nokia-konserniin kuuluva Salcomp Oy. Se valmistaa Kemijärvellä matkapuhelinten latauslaitteita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.