MTV:n Ruotsin-kirjeenvaihtaja Jukka Lehto sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Ruotsissa valta koronan hoitamisessa on vaihtumassa. Kansanterveyslaitos ja suurta suosiota nauttinut epidemiologi Anders Tegnell ovat siirtyneet sivuun. Ohjat on ottanut maan hallitus.
Jukka Lehdon mukaan ruotsalaiset olivat keväällä yhtä mieltä siitä, että kansanterveyslaitosta tulee kuunnella. Epidemiaa hoidettiin silloin asiantuntijoiden johdolla. Samalla pääministeripuolueen eli sosiaalidemokraattien suosio kasvoi.
Samaa mieltä on ruotsalainen politiikan kommentaattori Ulf Kristofersson.
Hänen mukaansa aluksi kaikki yhdistivät voimansa kriisitilanteessa. Hallitusta tuettiin, ja se näkyi myös kannatusmittauksissa. Kansalaiset antoivat tukensa Ruotsin strategialle.
– Pandemian alussa Anders Tegnell tosiaan näytti maan pääministeriltä, ainakin koronatorjunnan suhteen, joka silloin luonnollisestikin dominoi tilannetta. Nyt hänen asemansa on jäänyt taka-alalle sitä mukaa kun pääministeri Stefan Löfven ja sosiaali- ja terveysministeri Lena Hallengren ovat tulleet lausunnoissaan tiukemmiksi ja selkeämmiksi.
Nyt maahan on iskenyt toinen aalto, ja tilanne on pääministeripuolueellekin kevättä vaikeampi. Ruotsin kuolin- ja tartuntalukuja ei ole saatu kuriin.
– Yhä useammat kyseenalaistavat koronastrategian ja he ovat menettäneet luottamuksensa siihen, miten hallitus hoitaa tilanteen, sanoo Kristofersson.
Liian lepsuille rajoituksille nyt kritiikkiä
Myös Dagens Nyheterin politiikan kommentaattori Ewa Stenberg näkee että kritiikin määrä on viime viikkoina kasvanut, ja toisaalta luottamus viranomaisiin ja poliitikkoihin laskee.
– Syksyn aikana tilanne on muuttunut. Oppositio on kriittisempi ja esittää muita vaihtoehtoja. Vaikka luottamus Kansanterveyslaitoksen ja Ruotsin linjaa kohtaan on edelleenkin hyvä, niin siinä on nähtävissä laskua. Olemme uuden tilanteen edessä eikä kyse ole pelkästään tartuntamäärien "toisesta aallosta" vaan myös poliittinen tilanne kriisin hallinnan suhteen on uusi, hän näkee.
Keväällä Ruotsin koronatiedotustilaisuuksissa näkyi toistuvasti epidemiologi Tegnell. Hän suhtautui koronaan varsin eri tavalla kuin moni muu viranomainen, eikä Ruotsi ottanut käyttöön yhtä tiukkoja rajoituksia kuin useat muut maat Euroopassa.
Tuoreen selvityksen mukaan esimerkiksi vanhuksia olisi pitänyt suojella paremmin kuin keväällä tehtiin.
Uudet selvitykset ja pettymys Ruotsin strategiaan aiheuttavat harmaita hiuksia hallitukselle. Sosiaalidemokraattien kannatusluvut ovat heikentyneet syksyllä.
– Eivät hallitus ja (Stefan) Löfven tule todellakaan selviämään helpolla seuraavasta vuodesta, Lehto sanoo MTV Uutiset Livessä.
*Päivitys kello 13.06: Juttua täydennetty kauttaaltaan.