Anders Tegnellin toimintaa arvostellaan Ruotsissa yhä kiivaammin – kolumnisti ja kirjailija Alex Schulman Expressenissä: ”Hän on ollut väärässä kaikessa”

Ruotsin valtionepidemiologia Anders Tegnelliä arvostellaan naapurimaassa yhä enemmän. Edes päättäjät eivät enää vaikuta luottavan täysin hänen arvioihinsa.

Ruotsi jatkaa koronavirustilastoissaan synkällä tiellä. 

Ruotsissa on kuollut tähän mennessä yli 6 320 covid-19-tautiin sairastunutta ihmistä. Suomessa vastaava luku on noin 374. Koronan ilmaantuvuusluku on maassa nyt noin 525, kun se on Suomessa 54 ja esimerkiksi Tanskassa 260.  

Onko sitten niin, että valtionepidemiologi Anders Tegnell on johtanut Ruotsin harhapoluille väljän oloisella koronastrategiallaan? Yhä useampi ruotsalainen alkaa olla sitä mieltä.

Ruotsi valitsi jo alussa poikkeavan taktiikan

Ruotsi päätti jo koronakriisin alkuvaiheessa valita strategian, joka poikkesi selvästi esimerkiksi Suomen valitsemasta taktiikasta. 

Se myös herätti kiinnostusta myös maailmalla. Esimerkiksi brittilehti The Guardian arvioi ruotsalaisten pelaavan venäläistä rulettia kansalaistensa hengellä.

Tegnellin linjaa on matkan varrella myös kiitetty. Tanskalaistutkija arveli brittilehden haastattelussa syyskuussa, että parjatun asiantuntijan strategia saattaa sittekin toimia. 

Hän veikkasi, että epidemia voisi olla Ruotsissa syksyllä jo takanapäin – kuten Tegnell oli veikannut jo keväällä.

Tegnellin ennuste Suomen tilanteesta meni pieleen

Tegnell ennusti toista aaltoa Suomeen toukokuussa Finacial Times -lehden haastattelussa.

– Toinen aalto tulee syksyllä. Ruotsilla tulee olemaan korkea immuniteetin taso, ja tartuntojen määrä tulee olemaan todennäköisesti melko matala, Tegnell kertoi lehdelle.

Suomen matalaa immuniteettitasoa Tegnell puolestaan arvosteli.

– Suomessa immuniteetti tulee olemaan todella matala. Pitääkö Suomen sulkeutua täysin uudestaan, hän kysyi.

Kuten tilastot osoittavat, Tegnellin ennusteet eivät totetuneet kummassakaan maassa.

”Hän on väärässä ihan kaikessa”

Tegnellin näkemykset ovat heijastuneet suoraan Ruotsin kansanterveysviraston toimintaan. Se vakuutteli vielä alkusyksystä, että toinen aalto ei yllä laajamittaisesti länsinaapuriin.

Suomessa kirjailijana tunnettu ruotsalainen mediahahmo ja suosittu kolumnisti Alex Schulman lyttää Expressen-lehdessä Tegnellin lähes täysin. 

– Hän on väärässä ihan kaikessa, Schulman tiivistää.

Ruotsissa Tegnell on joutunut yhä pahemmin myös opposition hampaisiin. Ruotsidemokraatit vaativat jo Tegnellin eroa. Muu oppositio kuvailee Uuden Suomen mukaan Löfvenin hallituksen koronapolitiikkaa katastrofiksi.

Hallitus suitsii nyt julkisia kokoontumisia

Pääministeri Stefan Löfven ilmoitti eilen hallituksensa rajoittavan julkiset kokoontumiset ensi viikosta alkaen enintään kahdeksaan ihmiseen. Hän on myös kehottanut kansalaisia kärsivällisyyteen rokotetta odotellessa.

Ruotsissa ei ole kuitenkaan vieläkään annettu esimerkiksi suositusta tai pakkoa käyttää kasvomaskia – toisin kuin yli 130 maailman maassa.

Iltalehti kirjoittaa, että vaikka vaikutusvaltaiset tahot ovat puhuneet maskien käytön puolesta, Tegnellin mukaan tutkimusten perusteella ei ole riittävää näyttöä siitä, että maskit toimivat.

Luottoakin siis vielä löytyy.

Lue myös:

    Uusimmat