Mainos

Teatteriasiat puhuttavat suomalaisia

Vuoden teatterisota syttyi, kun Helsingin Sanomien kriitikko Suna Vuori teilasi harrastajavoimin Lapualla toteutetun Lapualaisoopperan. Arvostelusta syntynyt keskustelu velloi maakuntalehdissä ja nousi tv-uutisten aiheeksi asti.

Jo ennen ensi-iltaansa vasemmistoradikalismin monumentiksi muotoutunut teos puhututti. Kaikkien lapualaistenkaan mielestä sitä ei olisi sopinut esittää Pohjanmaalla.

Lapualaisoopperan lisäksi vuoden aikana puhuttiin paljon lastenkulttuurista ja etenkin lastenteatterista. Monia suututti esimerkiksi Teatteri Pienen Suomen yhdistäminen Helsingin kaupunginteatteriin.

Useat teatterintekijät toivat myös julki ärtymyksensä sen johdosta, että lapset ja lastenteatteri erotetaan "normaaliksi" mielletystä teatterista ja samalla sukupolvien välinen uorovaikutus tuhoutuu.

-Lapsille pitää tehdä teatteria vähintään yhtä hyvin ja kunnianhimoisesti kuin aikuisille, totesi presidentti Tarja Halonenkin, joka vanhana lastenteatterilaisena vannoi seuraavansa suurella mielenkiinnolla, mitä kentällä tapahtuu. Presidentti osoitti kunnioituksensa myös kutsumalla itsenäisyyspäivän vastaanotolle erityisen paljon juuri lastenkulttuurin edustajia.

Taloudellisista vaikeuksista huolimatta lastenteatterit porskuttavat. Saneerauksella konkurssilta välttynyt nukketeatteri Vihreä omena juhli kolmattakymmenettä toimintavuottaan, samoin tamperelainen kiertävä lasten ja nuorten näyttämö Ahaa-teatteri.

Opetusministeriö on asettanut työryhmän laatimaan ohjelmaa lastenkulttuurin kehittämiseksi ja lasten elokuva ehti vuoden lopussa jo saadakin oman kehittämisohjelmansa.

Suomalaisnäytelmiä ulkomailla

Suomalaiset näytelmät keräsivät tänä vuonna kansainvälistä huomiota ulkomaisten ryhmien tekemänä.

Tallinnalaisen Von Krahl -teatterin ansiosta Jouko Turkan Osta pientä ihmistä nähtiin vihdoin Suomessa Connecting People -nimisenä. Neljä näytöstä Q-teatterissa olivat loppuunmyydyt.

Jouko ja Juha Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa sai ensi-iltansa Soho Theatressa Lontoossa syyskuussa Cherished Disappointments in Love -nimisenä ja Sphinx Theatre Company kävi näyttämässä tulkintansa myös Espoon kaupunginteatterissa.

Laura Ruohosen Olga ensiesitettiin joulukuussa Traverse-teatterissa Edinburghissa, Skotlannissa ja se sai heti ihastuneet arvostelut brittilehdistöltä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.