Täytyykö terveen lihavan laihduttaa?

Valtaosa suomalaisista aikuisista kantaa mukanaan ylimääräisiä kiloja. Aikuisväestöstä ylipainoisia on noin 25 prosenttia ja lievästi ylipainoisia 60-70 prosenttia. Ylipainon mukanaan tuomat riskit ovat yleisesti tiedossa. Mutta pitääkö terveeksi itsensä tuntevan ylipainoisen ryhtyä laihdutuskuurille?

- Terveydellisistä syistä kaikkien lihavien ei ole pakko laihduttaa. Jos lääkärintarkastuksessa, laboratoriokokeissa ja verenpainemittauksessa ei ole huomattu mitään erikoista, silloin voi melko hyvällä omallatunnolla sanoa olevansa terve, eikä välttämättä tarvitse ryhtyä laihdutuskuurille, sanoo Keventäjät-asiantuntija, lääkäri Kirsi Pietiläinen.

Pietiläinen kuitenkin muistuttaa, että vaikka lääkärin vastaanotolla ei olisi huomattu mitään poikkeavaa, oma keho saattaa välittää toisenlaista viestiä. Tämä viesti on hänen mukaansa syytä panna merkille.

- Jos on olo muuten raskas, eikä jaksa tehdä päivittäisiä asioita ja tuntuu, että siitä painosta on fyysistä haittaa, niin silloin olisi kuitenkin syytä kysyä, että onko sitä aivan terve. Tällöin laihduttamisesta ja painonpudottamisesta on hyötyä, vaikka laboratorioarvot näyttäisivätkin normaaleilta.

Asiantuntija huomauttaa, että taudit kehittyvät salakavalasti kuin varkain ylipainon kertyessä.

- Esiasteet erilaisista sairauksista kehittyvät hirveän varkain ja pikkuhiljaa, ja ihminen ehtii tottua tällaisiin muutoksiin omassa voinnissaan. Sairaus saattaa kehittyä jopa 20 vuoden ajan. Tällöin olossaan on hankala huomata mitään erityisiä muutoksia.

Salakavalasti puhkeavista sairauksista kakkostyypin diabetes on hyvä esimerkki. Pietikäisen mukaan Suomessa on tuhansia ihmisiä, jotka sairastavat tautia tietämättään.

- Noin seitsemän prosenttia aikuisista sairastaa aikuistyypin diabetesta, ja myöskin tietävät sairastavansa sitä. Mutta saman verran on myös ihmisiä, jotka eivät tiedä, että heillä on tauti.

Pietikäinen muistuttaa, että myös diabeteksen esiasteesta, häiriintyneestä sokerinsiedosta kärsii tietämättään valtava määrä suomalaisia.

- Merkki häiriöstä on oma uupuminen aterian jälkeen. Kun syö aterian, niin tuntuu kuin nukahtaisi pystyyn. Myös jano voi olla merkkinä häiriöstä.

Lue myös:

    Uusimmat