Täytätkö kyttääjän tunnusmerkit? Jätä naapurisi jo rauhaan!

Pieni kertaus kerros-, rivi- kuin paritaloasujille: Anna naapurillesi hetki rauhaa – edes kerran vuodessa ja vaikka vappuaattona – kertaa naapurisovun säilyttävät säännöt.

"Naapurini kommentoi hississä moralisoivaan sävyyn, kun palasin töihin lähtiessä hakemaan kotiin unohtunutta kulkukorttia, että mites sitä oikein tähän aikaan aamusta tullaan kotiin! Hetken hiljaisuuden jälkeen selvitin, että olin palannut hakemaan jotain mitä olin unohtanut. Anteeksi pyytämisen sijaan hän vain tokaisi päälle, että se olisikin ollut melkoista, jos vasta kotiin oltaisiin oltu tulossa. Apua. Mitä jos olisin vaikka tehnyt yötöitä?" kysyy lukija. Vaikka huvittavalta tuntuukin, tämä on totisinta totta ja tapahtui Helsingissä vappuaattona 2013.

Toiset kerrostaloasujat ovat saaneet naapureiltaan paheksuvia katseita ja ihmettelyä lähdettyään vasta puolitapäivin asunnostaan ulos. Jotkut taas kertovat karmivia tarinoita ikkunan äärellä istuvasta tupakkakytästä. Pelottavaa!

Ehkä pieni kertaus olisi paikallaan niin kerros-, pari- kuin rivitaloasujillekin, jotta naapurisopu saadaan säilytettyä:

1. Älä kyttää. Kyttäämiseksi lasketaan naapurisi kotiintuloajan tai kodista lähtemisen ajankohdan tarkastelu ja sättiminen. Jos naapurisi elää eri rytmissä, se ei tarkoita, että sinun rytmisi olisi yhtään sen parempi.

2. Anna vähän löysää. Kunhan seinänaapurisi ei juhli joka päivä, ovat juhlapyhät ja niille ajoittuvat bileet harvinaista herkkua. Ehkä siedät hillityllä äänenvoimakkuudella soivaa musiikkia tänään tunnin pidempään? Naapurisi varmasti antaa sinun juhlasi tulevaisuudessa anteeksi.

3. Älä syyttele turhasta. Jos sinua ärsyttää naapurisi remontointi, ovella vahtaaminen ja koputtelu tunnin välein ei varmasti auta. Ja remonttipölyt tuskin pääsevät kulkeutumaan liesituulettimen hormista sinun asuntoosi. Käytä järkeä, konsultoi vaikka ammattilaista avuksesi, jos epäilet naapurisi remontissa olevan jotain pielessä.

4. Käyttäydy nätisti – jopa uusille ja nuorille naapureille. He eivät välttämättä ole huligaaneja, vaikka teillä ikäeroa onkin.

5. Nuori, muista vanhukset! Anna tilaa, avaa ovi, ole ystävällinen. Moni ei juttele ilkeyttään, vaan kaipaa yksinkertaisesti seuraa.

6. Noudata järjestyssääntöjä, mutta älä lyö yli. Älä ahdistele naapureitasi toimimaan samoin kuin sinä, eli seisomaan joka päivä partiossa taloyhtiönne alaovella, jotta kukaan ei varmasti heitä tupakantumppeja väärään paikkaan. Sillä jos heittää, piru hänet periköön!

7. Älä syytä aina nuorisoa. Syy voi olla joskus aikuistenkin.

8. Suhteuta näkemyksesi. Möykkäävätkö kaikki naapurisi alati, vai tuntuuko vain sinusta siltä?

9. Älä kyttää ikkunassasi naapureitasi. Se on pelottavaa. Verhon taakse piiloutuminen ei auta, sinut on luultavasti jo äkätty.

Sen sijaan, jos naapurisi oikeasti käyttäytyy sopimattomasti, toimi näin:

1. Jos et koe öykkäröintiä uhkaavaksi, mene naapurisi ovelle ja koputa. Pyydä häntä lopettamaan se, mitä ikinä hän onkaan tekemässä. Yleensä järkipuhe auttaa ja kompromissi saadaan aikaiseksi.

2. Jos pelkäät naapuriasi tai kuulet outoja ääniä, soita hätäkeskukseen, jossa tilanteen vakavuus arvioidaan.

3. Voit aina kääntyä isännöintitoimiston puoleen, josta varmasti löytyy apua ja tukea.

4. Etsi vertaisia muista naapureistasi. Häiritseekö heitäkin yhden öykkäröinti?

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat