Suomalaiset avautuvat: Tämä on naapurin ärsyttävin piirre!

Jokakodin kävijät paljastavat, mikä on heidän mielestään naapurin ärsyttävin piirre. Millaisia piirteitä naapureista paljastuu – tunnistatko paheista itsesi?

Jokakoti kysyi kävijöiltään, mikä heidän mielestään on ärsyttävin piirre naapurissa. Kyselyyn tuli yli 500 vastausta. Suurin osa, 33 prosenttia, piti metelöintiä naapurin ärsyttävimpänä piirteenä. Toiselle sijalle nousi kyttäys, 25 prosentilla äänistä. 18 prosenttia vastasi, ettei naapureissa ärsytä mikään. Yhdeksän prosenttia kertoi valittamisen olevan kurjin piirre, kuusi prosenttia nimesi juoruilun naapurin häiritsevimmäksi paheeksi. Loput yhdeksän prosenttia nimesivät jonkin muun piirteen.

"Hiljaisuus yöllä on kai liikaa pyydetty"

Vastaajista 33 prosenttia piti naapurin ärsyttävimpänä piirteenä metelöintiä. Useat vastaajat valittivat erityisesti elämisen äänistä, jotka kuuluivat naapurista yöaikaan.

"Jatkuva metelöinti yöaikaan alkaa noin kello 22.00. Huonekalujen siirtelyä, äänekästä mölinää ja on kuin hollitupa. Hissi käy ja porukkaa kuuluu juoksevan yhtenään. Tätä jatkuu aamukahteen, jopa viiteen aamulla."

"Vanhempi pariskunta naapurissamme käyttäytyy epäkunnioittavasti ja häiritsee meidän yksityisyyttämme usein eri tavoin. Kotirauhaa rikotaan sekä keittiökaappien ovia ynnä muita ovia paiskomalla iltamyöhälläkin sekä piha-alueella puhutaan kovaan ääneen pahaa ja täysin valheita toisista naapureista. Myös matot tomutetaan rivitalon pihalla naapureiden päälle, kun naapuri grillaavat ulkona... Kysymyksessä on lähes 75 -vuotiaat ihmiset, joiden kuvittelisi omaavan hyvät ja sivistyneet käytöstavat."

"Kello 22.00–07.00 välisen ajan kun olisivat hiljaa. Se on kai liikaa pyydetty."

"Naapurini on alkoholisti ja hän elää omaa elämäänsä, niin kuin tässä talossa ei muita asuisikaan. Hän ravaa päivittäin kymmeniä kertoja hissillä ylös ja alas, paiskoo ovia, puhuu kovaa kännykkään niin, että ääni tulee seinien läpi. Taloyhtiössä on myös paljon muita häiriöitä, mutta ketään ei kiinnosta. Ihmettelen, mihin on hiljaisuussääntö 22.00–07.00 välillä kadonnut tästä talosta. Lähden heti, kun löydän paremman taloyhtiön, jossa on säännöt ja niitä noudatetaan."

"En halua olla osana toisten elämässä, mutta pakko, kun on norsu yläkerrassa. Kuulen myös kun ruokaa laitetaan, kattilat kilisee ja kolisee. Ovia paiskotaan. Huonekaluja siirrellään, nikkaroidaan, lapset pompottavat palloa, heittelevät palikkaa, juoksevat ja pomppivat. Meteli on jatkuvaa. Kunpa veisivät lapsensa joskus uloskin, saisi hetken rauhan. Kun "valitin", selitettiin, että heillä menee lapset nukkumaan viimeistään klo 21. Tulee muustakin meteliä kuin lapsista. Isännöitsijä ei välitä eikä puutu asiaan."

"Yletöntä juhlimista ja siihen liittyviä riitelyä, taksit odottavat pihassa yötä päivää."

"Naapurissa asuu nainen, jolla on koira, vauva ja piano. Kun nainen on kotona hän soittaa pianoa, kun hän ei ole kotona koira haukkuu jatkuvasti – ja öisin huutaa vauva. Harvinaista on, jos naapurista ei kuulu mitään ääntä."

"Lapsiperheiden käsittämätön metelöinti on ollut pahin meluhaitta koko kerrostalossa asumiseni ajan useita eri taloja. Nyt muutan omakotitaloon!"

"En tiedä, mitä ihmettä aikuiset ihmiset kotonaan tekevät, mutta kuulostaa siltä, että päivittäiseen kotona olemiseen kuuluu huonekalujen siirtely ja huutaminen. Käsittämätöntä. En usko, että syynä on pelkästään huonosti rakennettu kerrostalo. Toinen todella ärsyttävä piirre on musiikin ja telkkarin kuunteleminen todella lujalla. Sitten, kun menet asiasta valittamaan, huomaat, etteivät ole aina edes kotona. Olen asunut aina ihan hyvillä seuduilla, mutta aina sinne on vähintään yksi sekopää mahtunut. Kolmas ärsyttävä asia on se, että toiset naapurit eivät uskalla puuttua asiaan ja eivätkä taida enää millään tavalla välittääkään muista, vaan se olet joka kerta vain sinä, joka olet asialle jotakin tekemässä. Ja näitä tapauksia löytyy niin monesta paikasta joissa olen asunut. Olen esimerkiksi soittanut poliisit, kun huomasin postiluukusta katsoessani, että naapuri oli tajuttomana keskellä eteistä tuolissa ja musiikki ihan järjettömän lujalla."

Naapuri kyttää, muttei tervehdi

25 prosenttia Jokakodin kävijöistä listasi kyttäämisen naapurin ärsyttävimmäksi piirteeksi.

"Eniten seinänaapurimummossa ärsyttää kyttäys. Joskus tulee rivitaloasunnon ulko-ovelle, raottaa sitä ja kyttää kuka ajoi pihaan, kenen vieras vai onko joku asukas. Ihan käsittämätöntä touhua. Erään kerran väitti minulle, että minulla on töissä ilta- eikä aamuvuoroviikko. Ei metelöinnissäkään mitään positiivista ole. Kun yritän saada unen päästä kiinni, mummo hoilaa jotain kansantanhuja seinän takana ja pahoinpitelee makuuhuoneensa tuuletusluukkua."

"Aina kun olemme ulkona, kyseiset asukkaat tulevat katsomaan mitä teemme. Jos emme ole kotona, he tulevat kertomaan jos meillä on joku käynyt. Auton merkin ja rekkarin ovat laittaneet ylös."

"Jatkuva kyttäily verhojen takaa ja välillä pää ikkunasta roikkuen. Ei tervehditä vaikka samassa rapussa asutaan!"

"Asumme paritalossa, miehen veli toista puoliskoa. Kotiin ei pääse koskaan, ettei veli olisi ikkunassa kyttäämässä. Pimeällä taas viettää aikaansa ulkoeteisessä, josta on näkyvyys meidän keittiöön. Aina ei viitsisi verhojakaan edessä pitää. Hoitaa kai edesmenneen anopin hommaa."

"Yhteistyökyvyttömyys ärsyttää"

Yhdeksän prosenttia nimesi juoruilun, kuusi prosenttia valittamisen olevan naapurin ärsyttävin piirre. Loput yhdeksän prosenttia nimesi jonkin muun asian. Tällaisia asioita olivat muun muassa naapurin yhteistyökyvyttömyys, tupakointi, vapaana juoksenteleva koira – tai pihalla nököttävä omenapuu.

"Jatkuva parveketupakointi."

"Naapurimme käryttävät päivästä toiseen tulisijoissaan jotakin, josta muodostuu sinistä erittäin kitkerän hajuista savua. Savu tunkeutuu sisälle ja tukehduttaa!"

"Omenapuu, joka varjostaa pientä rivitalopihaamme ja roskaa. Puu on seitsemän metriä korkea ja viisi metriä leveä. Hän haluaa varjoa, me aurinkoa."

"Rivitalonaapurin yhteistyökyvyttömyys ärsyttää. Talkoisiin ei osallistuta, eikä haluta tehdä mitään yhteisiä asioita."

"Minua ärsyttää, jos ikkunani alla roikkuu naapurin pyykit, varsinkin kuukausitolkulla, tai matto joka roikkuu vuositolkulla palotikkailla. Yleensä kaikki ruma, joka näkyy naapurista suoraan ikkunaani."

"Koira juoksentelee vapaana pihalla ja haukkuu kaikkea, myös naapureita. Ei tee mieli olla ulkona omalla pihallaan kun ei tiedä, milloin se saa päähänsä tulla meidän puolelle."

"Välinpitämättömyys naapureista, yhteisistä tiloista ja pihasta. Roskaaminen, tupakantumppien, karkkipapereiden, hedelmän kuorien, tupakka-askien heittely pihaan ja rappuun. Pesutuvan käyttö ilman varausta. Pyykkien jättäminen pesukoneeseen tai kuivausrumpuun jopa päivien ajaksi. Parkkeeraaminen pihaan miten sattuu estäen muiden liikkumisen."

"Tyhjäkäynti autoilla ja ovien paukuttelu sekä yleinen piittaamattomuus "naapurirauhasta”, vaikka asutaan omakotitaloissa. Ärsyttävät ulkovalot, jotka ovat kuin valonheittimet."

"Yläkerran nuoren naisen kantakävely vie hermot. Se ei todellakaan ole mitään pientä norsukävelyä, vaan se saa avokeittiön vitriinikaappien lasiovet helisemään. Tosin talon rakenteetkin ovat pahvia sillä hänen koiransa tassuttelukin kuuluu sujuvasti läpi varsinkin silloin, kun otuksen kynnet ovat leikkaamatta."

"Joku naapuri tekee "kaikkien työt" pyytämättä ja valittaa ettei kukaan muu tee mitään. Tekee itsensä tyhmän päteväksi. En ole hänelle mitään velkaa. En tee yhtään mitään, jos ja kun minulla on pätevä syy ja minun asioihin on turha puuttua."

"Asenne väärä, rikotaan paikkoja, epäsiisteys, kyllä tämän joku maksaa. Isännöitsijät laiskoja, koska eivät puutu epäkohtiin, vaikka asioista valitettu."

"Naapuri polttaa sisällä huoneistossaan. Tupakanhaju leijuu porraskäytävään ja joka paikkaan. Huomautukset eivät auta. Tupakkalakia pitäisi muuttaa niin, että tupakointi voitaisiin kieltää koko taloyhtiön sisätiloissa ja myös tontilla."

"Jonninjoutavia valituksia ja vihaiset katseet, ryyditettynä mielenterveysongelmilla on rasittavaa, kun ei sellaiselle ihmiselle edes puhe auta."

"Heti kun muutimme uuteen asuntoomme, naapurit lähettivät vihamielisen lapun ja uhkailivat ja haukkuivat meitä sioiksi, vaikkemme olleet edes ehtineet sotkea rappukäytävää. Lisäksi naapurin nainen käy soittelemassa ovikelloa ja valittaa liian kovalla olevasta musiikista ja televisiosta, vaikka taloyhtiössä ei edes ole tullut hiljaisuus. Miksi asua kerrostalossa, jos ei kestä elämisen ääniä ja jälkiä?"

"Mukavia ihmisiä kaikki"

Peräti 18 prosenttia vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, ettei naapureissa ärsytä mikään ja apuakin on tarvittaessa tarjolla.

"Minulla on ihan jees naapurit."

"Mukavia ihmisiä kaikki. Tervehditään ja vaihdetaan kuulumiset."

"Asutaan haja-asutusalueella ja lähistöllä on muutamia taloja. Itsellä tilaa joka suuntaa ja paljon, kukaan ei näe tänne, se on tosi hyvä. Ollaan kyllä tekemissä osan kanssa ja käydään myös kylässä, joten välit todella hyvät."

"Mukavia naapureita. Autetaan toisiamme tarvittaessa."

Lue myös:


MTV3/Jokakoti

Kuvat: Colourbox, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja