Kuusi ärsyttävintä vierastyyppiä – onko sinun sukulaisesi tällainen?

Kaikkien suvusta ja ystäväpiiristä varmaan löytyy ihmisiä, joiden persoonallisuus tuppaa joskus ärsyttämään. Ihmisiä ei kuitenkaan pidä tuomita vain yhden rasittavan piirteen perusteella. Näillä vinkeillä selviät joulun pyhistä repimättä pelihousujasi.

Ihmisiä ei voi muuttaa, mutta onneksi voit muuttaa omaa suhtautumistasi heihin. Ihmisten välisten konfliktien ratkaisuun erikoistunut psykologi Jeannine Crofton paljasti Canadian Living -sivustolle vinkit, joilla voit muuttaa suhtautumistasi aiemmin rasittavina pitämiisi sukulaisiin. Löytyykö suvustasi esimerkiksi ketään seuraavista?

Höpöttäjä

Useimpien suvusta löytyy yksi suulas kaveri, jolla riittää asiaa vaikka loppuillaksi. Ehkä et ärsyynny sukulaisen tarinoista niin paljoa, jos ajattelet höpöttämisen olevan vain hänen tapansa kommunikoida muiden kanssa. Pyydä häntä avuksi johonkin tehtävään, kuten joulupuuron hämmentämiseen hellan ääreen. Crofton vinkkaa luomaan hänelle jotain mielenkiintoista puhuttavaa.

– Jos luot juhlapyhiksi uusia ohjelmanumeroita ja kokemuksia, kuten uuden seuraleikin, luot samalla uusia keskustelunaiheita menneiden tapahtumien jatkuvan toistelun sijaan, Crofton sanoo.

Negatiivinen

Odotat aina kauhulla pessimistisen serkkusi Nipan saapumista. Oman viihtymisesi kannalta on tärkeää, että luovut paineista miellyttää häntä. Sillä tavalla vain häviät taistelun. Sen sijaan keskity siihen, mitä hyvää hän tuo mukanaan perhejuhliin.

– Vaikka hänellä onkin lasi aina puoliksi tyhjänä, se ei tarkoita, etteikö hän osaisi leipoa maittavinta jälkiruokaa tai tulisi parhaiten lasten kanssa toimeen, Crofton sanoo.

Vaikka suvun pessimisti kritisoisikin koristeitasi tai uusia verhojasi, älä lähde väittelemään hänen kanssaan. Totea vain tyynesti mieltymystenne olevan erilaiset.

Passiivis-aggressiivinen

Sukujuhlat eivät ole mitään ilman sarkastista sisaruksen puolisoa ja hänen kehuiksi naamioituja arvosteluitaan. Passiivis-aggressiiviset käyttävät näitä taktiikoita välttääkseen todellisista tunteistaan puhumisen. Kysy siis mitä hän todella tarvitsee.

– Jotkut ihmiset eivät ole koskaan oppineet pyytämään asioita, eivätkä he tiedä muutakaan tapaa asian hoitamiseen.

Tilanne on nopeasti hoidettu, jos passiivis-aggressiivisesti käyttäytyvä halusikin vain kuumaa maitoa kahviinsa.

Kiusanhenki

Löytyykö suvustasi tyranni, joka ottaa johtajan aseman jokaisessa sukukokouksessa? Aseta rajat ennen hänen saapumistaan. Sovi muiden kanssa juhlien aikataulusta ja käytännön asioista etukäteen, jotta hän ei voi muuttaa suunnitelmia vain julistamalla ne typeriksi.

– Yleensä näin käyttäytyvät ihmiset haluavat kokea olevansa arvostettuja. Etsi siis joku keino hyödyntää heidän vahvuuksiaan. Pyydä häntä kertomaan asiasta, josta hän tietää paljon ja jakaa mielellään tietämystään.

Humalainen irstailija

Homma etenee kuin aikataulutettuna. Ensin vanha setä alkaa olemaan kännissä, ja sitten hän muuttuu ahdistelevaksi. Älä jätä häntä huomiotta.

– Juhlien järjestäjänä on sinun tehtäväsi varmistaa kaikkien turvallisuus. Tee asia selväksi sedälle jo etukäteen: jos hän alkaa humalapäissään käyttäytyä hölmösti, hän joutuu lähtemään. Tilanne voi vaatia tiukkaakin keskustelua, mutta hänelle pitää tehdä selväksi, millainen käytös ei ole soveliasta.

Laiskamato

Miniä ei koskaan tee elettäkään auttaakseen, eikä häntä voi pakottaakaan auttamaan. Voit kuitenkin helpottaa omaa taakkaasi. Kaiken ei tarvitse olla viimeistä piirtoa myöten täydellistä, kun sukulaisia tulee kylään. Päästä itsesi helpolla ja tilaa ruoat pitopalvelusta.

– On tärkeää muistaa pitää huolta myös itsestään, Crofton muistuttaa.

Mitä erikoista Helsingin joulukadun avajaisissa oli tänä vuonna? Kurkista tunnelmia videolta!

2:01

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja