Taysissa tutkittiin, kuinka usein sähköpotkulauta-ajelu johtaa ensiapuun: "Jopa pysyvää haittaa aiheuttavia vammoja"

Tällaisia rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu eri Euroopan kaupungeissa 2:56
KATSO MYÖS: Tällaisia rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu eri Euroopan kaupungeissa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan sähköpotkulaudalla syntyi kahden vuoden aikana satoja vammoja, joista osa oli pään ja kasvojen alueen vaikeita murtumia.

Tampereen yliopistollisen sairaalan eli Taysin tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin Taysin ensiavussa hoidettuja sähköpotkulautavammoja. Tulos paljastaa, että sadastatuhannesta ajelukerrasta 18 johtaa ensiapua vaativaan loukkaantumiseen.

Tutkimuksessa olivat mukana potilaat, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessaan huhtikuun 2019 ja huhtikuun 2021 välillä. Laudat tulivat tarjolle vuonna 2019.

− Laadukas tutkimustieto on tärkeää uusien terveydenhuollon ilmiöiden taustoittamisessa, päätutkija, dosentti Aleksi Reito Taysista sanoo.

Sähköpotkulautavammoista on julkaistu maailmalla runsaasti tutkimuksia ja yleisimmät vammatyypit on kuvattu melko hyvin. Vuonna 2019 uutisoitiin, että loukkaantuneita sähköpotkulautailijoita tuli Helsingissä päivystykseen jo joka päivä

Liikenneturvan kyselyssä paljastui 2020, että suomalaisten sähköpotkulautailutietämyksessä on pahoja aukkoja eivätkä he tiedä, millaisia sääntöjä "skuuttaillessa" tulee noudattaa.

Tutkimuksia, joissa olisi selvitetty sähköpotkulautavammojen määriä suhteessa lautojen käyttömääriin, ei ole kuitenkaan julkaistu.

− Meillä on ainutlaatuinen terveydenhuoltojärjestelmä ja kaupunkialueellamme on vain yksi päivystävä sairaala. Lisäksi Tampereella on toiminut tietyn ajan vain kaksi sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä. Näin oli mahdollista pyytää yrityksiltä käyttäjämäärätiedot ja suhteuttaa ne potilasmääriin, Reito toteaa.

Ensiapuun 331 potilasta kahdessa vuodessa

Minkä tahansa kulkuneuvon käytössä voi sattua vahinkoja. Oleellisinta on tutkijoiden mukaan vammojen ilmaantuvuus eli se, mikä on loukkaantumisten suhde käyttömääriin.

Taysin tutkimuksessa ensiapua vaatineiden sähköpotkulaudalla tapahtuneiden loukkaantumisten määrä oli 18 sataatuhatta käyttökertaa kohden. Vakavien loukkaantumisten ilmaantuvuus oli 5,9 sataatuhatta käyttökertaa kohden.

− Nämä tulokset ovat tärkeitä vertailuarvoja, kun jatkossa mietitään mahdollisten lautojen turvallisuutta edistävien toimenpiteiden tehoa, Reito toteaa.

Yhteensä kahden vuoden aikana ensiavussa kävi 331 potilasta, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessaan. Käyntikertoja oli yhteensä 335.

Myös pään ja kasvojen alueen vaikeita murtumia

Mikään vammatyyppi ei ollut selkeästi yliedustettuna: vammoja oli tasaisesti pään ja raajojen alueella. Vakavimmat vammat olivat pään ja kasvojen alueen vaikeita murtumia. Jopa 44 prosenttia käynneistä ajoittui puolenyön ja aamukuuden välille.

− Tyypillinen potilas on nuori aikuinen, joka alkoholin vaikutuksen alaisena loukkaa itsensä yöaikaan. Valitettavasti osalla potilaista oli vakavia ja pitkäaikaista, jopa pysyvää haittaa aiheuttavia vammoja, Reito summaa tutkimustuloksia.

Tutkimus julkaisiin JAMA Network Open -lehdessä.

Katso myös: Huomattavaa ylinopeutta ajavat sähköpotkulautailijat herättävät huolta:

Huomattavaa ylinopeutta ajavat sähköpotkulautailijat herättävät huolta 1:43

Lähde: Tampereen yliopistollinen sairaala

Lue myös:

    Uusimmat