Norjalaistutkimus: Sähköpotkulaudalla sattuvissa onnettomuuksissa usein tiettyjä yhtäläisyyksiä

Tällaisia rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu eri Euroopan kaupungeissa 2:56
KATSO MYÖS: Tällaisia rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu eri Euroopan kaupungeissa.

Norjalaistutkimuksen mukaan sähköpotkulautaonnettomuuksista suurin osa tapahtuu öisin.

Vuokrattavien sähköpotkulautojen yleistymisen myötä myös niihin liittyvät onnettomuudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan suuri osa onnettomuuksista tapahtuu öisin, kuskilla ei ole kypärää ja hän on päihtynyt. Samanlaisia havaintoja on tehty myös Suomessa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siinä tarkasteltiin kaikkia sähköpotkulauta- tai polkupyöräonnettomuuden takia oslolaisen sairaalan päivystyspoliklinikalle tuotuja potilaita vuoden 2019 tammikuun ja vuoden 2020 maaliskuun välillä.

Tarkastelujakson aikana hoidettiin 3 200 potilasta, joista 850 oli ajanut sähköpotkulaudalla.

Pyöräilijät loukkaantuvat todennäköisemmin päivällä, säköpotkulautailijat illalla tai yöllä

Verrattuna pyöräilijöihin sähköpotkulautaa käyttäneet olivat keskimäärin nuorempia, he loukkaantuivat todennäköisemmin viikonloppuna, illalla tai yöllä, eivät käyttäneet kypärää ja olivat humalassa tai muuten päihtyneitä. Pyöräilijät puolestaan loukkaantuivat pääasiassa päiväsaikaan, käyttivät yleensä kypärää ja olivat selvin päin.

Pään ja niskan vammat olivat yleisempiä sähköpotkulautoja käyttäneillä ja käsivammat pyöräilijöillä.

Norjalaisten tulokset ovat samanlaisia kuin muissa maissa tehdyissä tutkimuksissa. Suomessakin suuri osa sähköpotkulautaonnettomuuksista sattuu nuorille öisin ja humalassa.

Helsingissä päätettiin viime vuonna estää lautojen käyttö viikonloppuöinä, minkä lisäksi lautojen nopeuksia laskettiin. Tämä näyttäisi myös vähentäneen sairaalahoitoa vaativia onnettomuuksia. Erilaisia rajoituksia on myös muissa kaupungeissa ja viranomaiset pohtivat myös promillerajoja.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat