Mikael Jungner kaatui pahasti sähköpotkulaudalla – toinen osapuoli ei selvästikään tiennyt kikasta, joka opetetaan Hollannissa jo lapsille

Mikael Jungner joutui sähköpotkulautaonnettomuuden vuoksi sairaalaan –"Näinkö tyhmän asian takia pitää maksaa isoja seurauksia?" 2:42
Mikael Jungner kaatui pahasti sähköpotkulaudalla. Lääkärissä hän sai kuulla aivoverenvuodosta.

"Hollantilainen ote" voisi auttaa välttämään onnettomuuksia, jotka syntyvät, kun auton ovi avataan pyöräilijän, mopoilijan tai sähköskuuttailijan eteen. Hollannissa kyseinen tapa opetetaan jo lapsille, minkä lisäksi sen hallitseminen on vaatimus myös sikäläisessä ajokokeessa.

Entinen SDP:n kansanedustaja ja nykyinen Liike Nytin kaupunginvaltuutettu Mikael Jungner paljasti itsenäisyyspäivänä Facebook-tilillään joutuneensa taannoin onnettomuuteen sähköpotkulaudalla ajaessaan. Kerroimme Jungnerin onnettomuudesta viime maanantaina. Ilman kypärää ajaneen Jungnerin vammat olivat sen verran vakavia, että hän tarvitsi sairaalahoitoa.

56-vuotiaan Jungnerin matkanteko tyssäsi auton oveen, joka avautui hänen eteensä yllättäen.

– Muistan hölmistyksen, muistan ilmalennon, mutta en muista mitään laskeutumisesta, Jungner kirjoitti Facebookissa.

– Taju lähti kerralla, aivan kuin olisi katkaisimesta käännetty valot pois. Seuraavat kohtaukset olivat kuin elokuvasta. Välähdyksiä ambulanssista, välähdyksiä sairaalasta.

Sairaalassa tehdyissä kuvauksissa havaittiin pientä aivoverenvuotoa. Jungner kertoo olevansa onnekas, etteivät seuraukset olleet sen vakavampia. Hän muistuttaa nolostuneena, että kypärä kuuluu myös skuuttailuun.

– Kokeilkaa joskus, miten kova katuun isketty mukulakivi on. Kaunis ehkä katsoa, mutta silti hengenvaarallinen, siihen ei ilman kypärää kannata törmätä, hän sanoi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Opettele "hollantilainen ote"

Kuten olemme uutisoineet aiemminkin, voisi niin sanottu hollantilainen ote auttaa välttämään juuri tällaisia onnettomuuksia. 

Hollantilaisella otteella tarkoitetaan tekniikkaa, jolla autosta poistutaan. Hollantilaista otetta käyttävä kuljettaja tai matkustaja avaa oven kädellään, joka on kauempana ovesta – eli kuskin tapauksessa oikealla kädellä.

Kun ovi avataan "väärällä" kädellä, kääntyy rintamasuunta väkisinkin takaviistoon ja kohti ovea, jolloin on helpompi havainnoida, jos auton takaa on tulossa esimerkiksi pyöräilijä, mopoilija tai Mikael Jungner sähköpotkulaudalla.

Nimensä tekniikka on saanut Hollannista, jossa se opetetaan jo lapsille. Siihen opastavat niin lasten vanhemmat kuin koulutkin, ja se on myös pakollinen osa ajokoetta.

Katso oheiselta videolta, miten homma toimii.

Lähde: Mikael Jungner (Facebook), Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat