Tavis vs. asiantuntija: Onko anopin luona pakko kyläillä?

Uudessa juttusarjassamme selvitämme vastauksen viikon polttavaan kysymykseen.

Vastaajina ovat joka viikko vaihtuvat Tavis ja Asiantuntija, jotka esittävät oman vastauksensa viikon kysymykseen – kumpi on sinun mielestäsi oikeassa?

MTV Lifestylen lukijat voivat lähettää omia kysymyksiään meille joka viikko. Kysymyslomake löytyy alta. Mihin sinä haluat vastauksen?

Viikon kysymys: En tule toimeen kumppanin sukulaisten kanssa. En voi sietää heitä! Onko pakko mennä kyläilemään?

Tavis vastaa:

–  Eikö sanontakin kuulu, että mitään muuta ei ole pakko kuin kuolla ja maksaa veroja? No, ei kai. Sukulaisten kanssa toimeen tuleminen on kai yksi niistä asioista, joita suhteen kompromisseiksi kutsutaan.

Mutta tokikaan tympeiden tyyppien kanssa ei viitsisi kahvitella. Nyt onkin tärkeää valita taistelunsa. Älä missään tapauksessa suostu pitkiin, yön yli kestäviin ja anoppilaan suuntautuviin reissuihin.

Valitse tekosyysi: 1. ”Kurkku kipeä” 2. ”Ei kai olisi vatsatauti tulossa…” 3. ”Nyt on niin huono päivä, että olisin vain huonoa seuraa.” Suostu sen sijaan pieniin kahvitteluihin, joista kyllä selviät vaikka hampaat irvessä. Voit sitten kieltäytyä pidemmistä reissuista sanomalla, että ”juurihan minä kävin siellä…” Helppoa, eikö?

– Tavismuija, jolla on kamala ex-anoppi

Asiantuntija vastaa:

– Aikuisen  ihmisen on mielestäni yritettävä jossain määrin: kyläilyn voi ottaa vaikka mielentaidon harjoitteluhetkenä. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi mennä viikoksi 20 neliön mökkiin anopin kanssa sadesäällä. Rajansa kaikella. Mutta ei voi tehdä niinkään yksioikoista päätöstä, että en kumppanini sukulaisia tapaa. Miltä itsestäsi tuntuisi, jos toinen ei suostuisi tulemaan kylään ja tapaamaan omia sukulaisiasi?

Tee kompromisseja: ei tarvitse lähteä kahden viikon etelänlomalle appivanhempien kanssa, jos sukset menevät ristiin. Sen sijaan lähde pariksi tunniksi kahvilla ja välttele sellaisia keskustelunaiheita, joissa hihat palavat.

Olen huomannut työssäsi terapeuttina että asiat ja suhteet myös muuttuvat. Puolin ja toisin opitaan, kulmat hioutuvat ja opitaan tulemaan toimeen tai opitaan löytämään sellaisia aiheita, joita voidaan keskustella ilman, että tilanne on räjhdysherkkä.

Jos kesällä kyläilyyn liittyy vaikka alkoholin käyttö, joka tuntuu itsestä ahdistavalta, tietenkin tällaisia tilanteita saa ja pitääkin rajata. Mutta ei voi totaalisesti kieltäytyä sukuloinnista vaikka sillä perusteella, että en tykkää veljesi tyylistä.

Minusta on erittäin surullista, että jätetään vaikka sukujuhlia, ylioppilasjuhlia rippijuhlia, häitä ja ristiäisiä väliin sen takia, että ei pidetä jostakin sukulaisesta. Voi purra hammasta, olla aikuinen ihminen, käyttäytyä, tervehtiä ja keskittyä muihin asioihin.

– Asiantuntijana psykoterapeutti Maaret Kallio Väestöliitosta


Lue myös:

    Uusimmat