Liian suolan verenpainevaikutuksia ei niin vain kumotakaan

Liiallinen suolan käyttäminen nostaa verenpainetta, mutta tutkijat eivät ole tienneet, kumoutuuko suolan vaikutus, jos ruokavalio on muuten verenpainetta hillitsevä. Tuoreen tutkimuksen perusteella näin ei todennäköisesti ole.

Hypertension-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella runsas suolan saanti nosti verenpainetta senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin 80 eri ravintoainetta, aminohappoa, mineraalia ja vitamiinia. Ylipaino vaikutti yhteyteen jonkin verran, mutta ei selittänyt sitä kokonaan.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä korkeaa verenpainetta voi itse alentaa muuttamalla ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Muun muassa täysjyväviljat, hedelmät ja kasvikset auttavat verenpaineen hallinnassa.

Nyt julkaistut tulokset eivät kumoa terveellisen ruokavalion verenpainehyötyjä, mutta osoittavat niiden olevan riittämättömiä, jos samaan aikaan ei vähennetä suolan käyttöä.

Suomalaismiehet syövät noin kymmenen grammaa ja naiset seitsemän grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan.

Maailmanlaajuisesti liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.

Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin suola on lisätty jo valmiiksi.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Turhaan ostat erikoissuolaa!

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa kesäkuussa 2017, ettei erikoissuoloissa ole terveysetuja. Tavallinen jodioitu suola on fiksumpi valinta. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja