Tätä on työ Meilahden teho-osastolla, jossa kuolema on aina läsnä – vaihtuvia työkavereita on vaikea tunnistaa varusteiden alta: "Emme me mitään sankareita ole"

Näissä maanalaisissa teltoissa HUS varautuu hoitamaan koronapotilaita –  kurkista, miltä varasairaalassa näyttää 9:35

Helsinkiläinen Maria Sillanpää, 37, työskentelee Meilahden sairaalan teho-osastolla Helsingissä. Hän todistaa omin silmin, miten potilaat kamppailevat omasta hengestään. 

Ennen kuin koronavirus alkoi levitä Suomessa, Maria Sillanpää muistelee, miten sairaalassa aloitettiin jo varhaisessa vaiheessa varautuminen. Näkyvin muutos on ollut hoitajamäärän kasvu, kun uusia työntekijöitä koulutettiin nopealla aikataululla teho-osaston arkeen. 

– Välissä on jopa vaikea tunnistaa toisiamme, kun olemme kaikki pukeutuneet suojavarusteisiin ja vuorossa saattaa olla monta uutta kasvoa, Sillanpää kertoo MTV Uutisten haastattelussa. 

Hoitajat ovat alkaneet kirjoittamaan suojapukujensa etupuolelle nimensä ja ammattiryhmänsä, jotta työvuoron aikana kommunikointi olisi helpompaa.

– Suojavarusteissa tulee helposti kuuma ja työtehtävät tulee organisoida niin, että kaikki pääsevät vuorollaan tauolle. Suojavarusteissa jaksaa työskennellä noin 3-4 tuntia kerrallaan, Sillanpää kuvailee työpäiväänsä. 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tilitti suorassa lähetyksessä, miksi lääkärit saavat koronalisää, mutta hoitajat eivät? Artikkeli jatkuu videon jälkeen. 

Tehyn puheenjohtajan tilitys suorassa lähetyksessä: Miksi lääkärit saavat lisäkorvausta, mutta hoitajat eivät? 6:20

Henkistä jaksamista koetellaan 

Teho-osastolle tulevat potilaat, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat hoitoa, jota ei voida muilla osastoilla tarjota. Potilaat ovat he hyvin usein heikossa kunnossa. Potilaille kerrotaan, miten heitä tullaan hoitamaan. 

Teho-osastolla kuolema on aina läsnä. Työvuodet ovat opettaneet Sillanpäätä käsittelemään kuolemaa. 

– On tilanteita, jolloin elämän pitkittäminen ei ole mielekästä, jos edellytyksiä toipumiseen ei ole. Pitää hyväksyä se, että potilas menehtyy, vaikka olet tehnyt kaikkesi ja mitään ei ole enää tehtävissä, Sillanpää pohtii. 

Työn fyysisen rasittavuuden lisäksi myös henkisen jaksamisen tärkeys on koronakriisin aikana noussut esiin. Sillanpää sanoo kuitenkin, ettei pelkää omaa sairastumistaan. 

– Kun kuulet töissä koronasta ja mediassa on jatkuvasti uutisia koronasta, niin välillä suljen television ja lähden mieluummin metsään kävelylle, Sillanpää naurahtaa. 

Puheet saavat nyt riittää 

Vallitsevan koronaviruskriisin lisäksi käynnissä on myös kunta-alan sopimusneuvottelut, joita on kuvattu varsinaiseksi umpisolmuksi. Hoitajia edustava ammattijärjestö Tehy ja SuPer ovat äänekkäästi ajaneet hoitajille palkankorotuksia sekä sote-alan työehtosopimusta. 

Sillanpää toivoisikin päättäjiltä nyt konkreettisia tekoja puheiden sijaan. Hoitajien työtä kiitellään ja kehutaan hänen mukaan koko ajan julkisuudessa, mutta parannuksia työehtoihin ei olla valmiita tekemään. 

– Emme me mitään sankareita ole, vaan ihmisiä, jotka haluavat tehdä työnsä hyvin. 

Sillanpää ihmettelee julkista keskustelua, jossa hoitajia nimitellään ahneiksi. Hänen mielestään on tärkeää pitää ala kiinnostavana, jotta jatkossakin Suomessa riittäisi motivoitunutta hoitohenkilökuntaa. 

Jos kunta-alan sopimusneuvotteluissa ei päästä hoitajien kannalta tyydyttävään tulokseen, Sillanpää näkee tilanteen varsin synkkänä. 

– Se pettymys olisi suurempi kuin märkä rätti vasten kasvoja. 

Lue myös:

    Uusimmat